VELIK INTERES

Puno zainteresiranih za gradnju zgrade POS-a u Karlovcu, prvi put od 2003. godine! Mandić predstavio program, odgovorio i na kritike KAportalovog gosta komentatora

Za početak je predviđena gradnja jedne zgrade na Dubovcu, no Grad ima zemljište za njih četiri bude li takvog interesa.

– Ovu cijenu kvadrata u Karlovcu dugi niz godina nećete još imati. Vjerujem da će velik dio vas pronaći rješenje za svoje stanovanje, poručio je u četvrtak u dupkom punoj Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” karlovački gradonačelnik Damir Mandić nakon prezentacije programa poticane stanogradnje i uvjeta Grada koji je za tu izgradnju predvidio parcele u Ulici Herte Turze na Dubovcu. Zadnji put je takav program proveden u Grabriku, 2003. godine.

Pročelnica Upravnog odjela za imovinsko-pravne poslove i upravljanje imovinom Grada Karlovca Tatjana Gojak je dodala da javni poziv za prijave zainteresiranih za listu reda prvenstva traje do 12. veljače. “Nakon toga, ako će biti interesa, formiramo listu reda prvenstva, a potom slijede projektiranje, odabir stanova i useljenje”, objasnila je postupak T. Gojak.

Mandić je rekao i da će se graditi jedna zgrada, ako će biti tolikog interesa, mada Grad na Dubovcu ima zemljišta za četiri. Po njegovoj procjeni, ako građani pokažu interes, od ove tribine do useljenja bi prošlo godina i pol dana.

– Grad osigurava lokaciju i infrastrukturu. Ovaj program predmnijeva radno mjesto i kreditnu sposobnost. Savjet mladih Grada Karlovca je proveo istraživanje o kupovini ili najmu. Konzervativno smo se postavili – ako već dajemo gradske resurse, cilj nam je da ti ljudi ostaju u Karlovcu ili da se trajno tu dosele, a najam to ne jamči, nego olakšava mobilnost. Kriteriji su uravnoteženi. Mladi su pozitivno diskriminirani, kao i obitelji s obzirom na broj djece. Volio bih da program zaživi i riješi dio problema rješavanja stambenog pitanja, rekao je Mandić i tako odgovorio na kritike koje je iznio u četvrtak Leo Staković, Kaportalov gost-komentator, a napomenuo je usputno i da Grad Karlovac oslobađa obveze plaćanja komunalnog doprinosa sve one koji grade vlastitu prvu nekretninu do 150 četvornih metara površine stambenog prostora.

Jedan od niza gradskih kriterija za POS-ove stanove pozitivno diskriminira i stanovnike Karlovca u odnosu na ostale hrvatske državljane jer se boduje vrijeme boravka u gradu.

Emina Lukin Galaso iz Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama, neprofitnog provedbenog tijela programa poticanje stanogranje, je objasnila da je zakonski najviša cijena četvornog metra 1.489,50 eura, a prodajna cijena će se oblikovati po zaključenju svih ugovora prije izgradnje.

– Veličina stana koju kupac može kupiti prema broju članova obiteljskog domaćinstva po odluci Grada Karlovca iznosi do 44 četvorna metra neto korisne površine za jednu osobu, za dvije do 55 ‘kvadrata’, za tri do 60, za četiri do 73, za pet do 77, a za šest i više do 94 četvorna metra. U tu kvadraturu ne ulaze površina parkirališta i spremišta, napomenula je E. Lukin Galaso.

Objasnila je da je POS sustavno organizirana stanogradnja poticana javnim sredstvima s ciljem da se hrvatskim građanima pomogne riješiti stambeno pitanje na najpovoljniji način glede cijene, kreditnih uvjeta i rokova otplata.

– Jedan od ciljeva programa POS je namjensko korištenje javnih sredstava za pokriće troškova i da se osigura povrat tih istih sredstava. Cilj je i poticati razvitak građevinarstva kao multiplikatora općeg razvitka te drugih makroekonomskih pokazatelja, a u svrhu uvećanja brutodruštvenog proizvoda i zaposlenosti, kazala je i dodala da je od 2001. do 2023. godine izgrađeno više od osam i pol tisuća stanova u 274 stambeno-poslovnih građevina i u 82 jedinica lokalne samouprave, te da ukupna vrijednost tih stanova iznosi više od četiri milijarde kuna, a ukupna vrijednost poticanih sredstava nešto više od 1,1 milijarde HRK. Kazala je i da je od 2015. godine useljeno u više od dvije tisuće stanova, a da ih se sad gradi 403.

Pravo na kupnju stana po tom programu imaju svi državljani Hrvatske, a prednost ostvaruju oni koji prvi puta stječu nekretninu ili nemaju u vlasništvu stan dostatne veličine. Da bi netko mogao kupiti stan, mora biti platežno ili kreditno sposoban kandidat s utvrđene liste reda prvenstva jedinice lokalne samouprave. Nakon završetka javnog poziva vidjet će se koliki je interes za kupnju stanova i u skladu s time odlučiti o daljnjim koracima.

Rok otplate iznosi 30 godina, a kamate su, istaknuto je, najpovoljnije na tržištu, i kredit se isplaćuje bankama koje s APN-om imaju partnerski odnos, te samom APN-u. Učešće kupca je minimalno 15 posto. Moguć je poček od godine i nisu potrebni jamci. Deset godina od potpisivanja ugovora stan se ne smije otuđiti, prodati ili dati u najam.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest