JOSIPDOL, PLAŠKI, TOUNJ

Osnovana TZP Smaragdnih rijeka i dolina u srcu Hrvatske! Pokrivat će tri općine, a cilj joj je razvoj cjelogodišnjeg turizma za što ovo područje ima sjajne predispozicije

Tounj , foto ilustracija -Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Nova područna turistička zajednica četvrta je takva organizacija u Karlovačkoj županiji.

U vijećnici općine Josipdol održana je jučer sjednica osnivačke Skupštine Turističke zajednice područja smaragdnih rijeka i dolina u srcu Hrvatske. Rezultat je to višemjesečne suradnje sustava turističkih zajednica u Karlovačkoj županiji te kvalitetne komunikacije s Hrvatskom turističkom zajednicom i Ministarstvom turizma i sporta koje je snažno podržalo tu inicijativu, poručuju iz Županije. 

Nova područna turistička zajednica četvrta je takva organizacija u Karlovačkoj županiji, pored TZP Plitvičke doline, TZP Kupa i TZP Četiri rijeke, te će pokrivati područja općina Josipdol, Plaški i Tounj. Inicijativa za osnivanjem područne turističke zajednice rezultat je zajedničkih napora Karlovačke županije te sustava turističkih zajednica u Karlovačkoj županiji uz snažnu potporu Ministarstva turizma i sporta. 

Prema važećoj zakonskog regulativi područne turističke zajednice imaju pristup posebnim fondovima namijenjenima samo formalno udruženim turističkim zajednicama, a ujedno otvara se mogućnost prijave i na fond za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent. Ovakvo udruživanje zasigurno će povezati promociju turističkih sadržaja na području koje pokriva i na taj način doprinijeti razvoju cjelokupnog turizma županije kao destinacije. 

Karlovačka županija ovime je postala jedina županija u RH čijih je polovica turističkih zajednica i formalno udruženo odnosno djeluju kao područne turističke zajednice. Sve navedeno nastavak je aktivnosti zacrtanih u strategiji razvoja turizma koju je donijela Karlovačka županija za razdoblje do 2025. godine.

Razvoj cjelogodišnjeg turizma

Na sjednici osnivačke skupštine razgovaralo se o daljnjem razvoju turizma na tom području. Cilj je smanjiti sezonalnost i potaknuti cjelogodišnji rast turizma za što navedeno područje ima sjajne predispozicije u svakom pogledu.

Uz spomenutu dvostruku korist za općine koje se udružuju i mogućnost korištenja vanjskih izvora financiranja odnosno nacionalnih fondova za očekivati je da će doći do sinergijskih efekata na dobrobit svih turističkih djelatnika na tom području. 

Sredstva iz Fonda za udružene turističke zajednice i Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent trebala bi biti na raspolaganju u prvom i drugom kvartalu ove godine kada bi ujedno trebali biti raspisani natječaji za prijavu s konkretnim projektnim aktivnostima. 

Ovo je bila prilika da se sve prisute upozna s inicijativom da se ove godine u Karlovačka županija održe Dana cikloturizma, nacionalne konferencije posvećene tom specifičnom obliku turizma koja se održava uz potporu Ministarstva turizma i sporta. 

Na konferenciji će sudjelovati direktori turističkih zajednica iz cijele Hrvatske i okolnih zemalja te domaći i međunarodni konzultanti, a očekuje se velik broj organizatora putovanja koji će se pobliže upoznati s ponudom aktivnog turizma u našoj destinaciji.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest