Investitor mora požuriti ako namjerava proizvoditi struju na koranskom slapu – građevinska dozvola vrijedi još 9 mjeseci

Još devet mjeseci vrijedi građevinska dozvola za gradnju male hidroelektrane na rijeci Korani tik do kupališta, na popularnoj karlovačkoj “turbini”.

Što je s ovim projektom koji je bio najavljen još prije pet godina, raspitali smo se u karlovačkoj gradskoj upravi te samo dobili informaciju da je Upravni odjel za poslove provedbe dokumenata prostornog uređenja grada građevinsku dozovlu izdao 24. srpnja 2015. godine.

Tiša od koranskog slapa?

– Dozvola obuhvaća rekonstrukciju postojećeg dijela građevine i postrojenja ispod platoa na obali rijeke Korane, gradnja nove prizemne građevine iznad postojećeg postrojenja, te izvedba SN kabela od objekata male

hidroelektrane do postojećih transformatorskih stanica, rečeno nam je u gradu.

Investitor je tvrtka Ekološki sistemi d.o.o. iz Karlovca, no ova građevinska dozvola prestaje važiti ako investitor ne pristupi građenju u roku tri godine od dana njezine pravomoćnosti.

Podsjetimo, hidroelektrana snage tek 380 kilovata bi bila protočnog tipa, bez akumulacije s turbinom izgrađenom po novoj tehnologiji koja omogućuje migraciju riba. HE ne bi stvarala dodatnu buku jer je, kako je navedeno u ocjeni prihvatljivosti, čak tiša od huka koranskog slapa te, prema zamišljenom projektu, ne bi imala nikakav štetni utjecaj na okoliš, biljni i životinjski svijet.

Prihvatljiva za ekologe

O ovom projektu stoga nije bilo niti previše rasprave vezano za ekološku problematiku, jer je i u tim krugovima ocijenjen ako prihvatljiv. No hoće li se u budućnosti uz ispijanje kave na slapu proizvoditi i struja treba tek vidjeti, jer namjere privatnog investitora izgleda nisu poznate niti gradskim ocima.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest