AKTUALNO / VIJESTI

DONESENA ODLUKA

Sada je i službeno! Ceste Karlovac održavat će državne ceste na području županije do kraja zimske sezone, pokrenut postupak protiv bivšeg koncesionara

Sada je i službeno! Ceste Karlovac održavat će državne ceste na području županije do kraja zimske sezone, pokrenut postupak protiv bivšeg koncesionara

Ceste Karlovac svoj dio posla odradit će do 30. travnja sljedeće godine, odnosno kraja zimske sezone, a do tada bi trebao biti i okončan novi postupak javnog natječaja za četverogodišnje razdoblje

Nakon nepunih pola godine, Hrvatske ceste raskinule su ugovor i sve prethodne sporazume s tvrtkom Poduzeće za ceste d.o.o. iz Slavonskog Broda za redovito održavanje i zaštitu državnih cesta za područje Zagrebačke županije i Grada Zagreba te Krapinsko-zagorske, Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije na razdoblje od četiri godine. 

Informaciju je na prošloj sjednici Županijske skupštine potvrdila županica Martina Furdek Hajdin, a iz Hrvatskih cesta za KAportal pojasnili su kako je do raskida ugovora došlo radi nepravovremenog i nepotpunog izvršavanja te dijelom izostanka izvršenja pojedinih ugovornih obveza, što je utjecalo na osiguranje uvjeta za zaštitu cesta i sigurno odvijanje prometa državnim cestama na predmetnom području.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Osim županijskih vijećnika i lokalne i regionalne vlasti, zbog lošeg stanja i neodržavanja prometnica reagirali su i policijski službenici PU karlovačke ali i nadležne inspekcije za sigurnost prometa. Više o tome pročitajte OVDJE

Pregovarački postupak završen


Iz Hrvatskih cesta za KAportal potvrdili su i da je sukladno odredbama ugovora, pokrenut postupak naplate jamstva za uredno ispunjenje ugovora. Radi nužnog osiguranja kontinuiteta u obavljanju poslova održavanja cesta, naročito u nadolazećoj zimskoj sezoni, pokrenut je pregovarački postupak s tvrtkama koje su se javile na natječaj i koje taj posao mogu obaviti. 

- Izvođenje predmetnih radova je radi žurnosti, ugovoreno kroz provedbu pregovaračkog postupka bez prethodne objave sa Zajednicom gospodarskih subjekata Ceste Karlovac d.d., Županijske ceste Zagrebačke županije d.o.o., Ceste Sisak d.o.o. i PZC Varaždin d.d., sve do sklapanja novog okvirnog sporazuma po provedbi novog otvorenog postupka javne nabave, za koji je u tijeku priprema potrebne dokumentacije, kažu nam iz HC-a. 

Ponovimo i kako su Ceste Karlovac u prvom postupku uložile žalbu na odluku o odabiru izvođača radova, no Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave istu je odbila, a protiv takve odluke podnesena je tužba Visokom upravnom sudu. 

Gotovo svima je bilo jasno da su poslovi redovnog održavanja državnih cesta povjerene tvrtki koja nema dovoljno radnika niti ne posjeduje tehničku i stručnu sposobnost za obavljanje poslova iz natječaja. U cijelosti su se oslanjali na iskustvo Niskogradnje iz Laktaša u Republici Srpskoj te Jata Grupu iz Srebrnika u Federaciji BiH-a.

Problema bi sigurno bilo na zimu, s obzirom da u natječaju izrijekom stoji kako za radove održavanja cesta i objekata u zimskim uvjetima, kada je potrebno čišćenje cesta ralicama, nije moguće angažirati podizvođače, ne samo one iz Laktaša ili Srebrenika, već i iz Hrvatske. 

Državne ceste "jamac" HDZ-ove većine u Saboru?

Nakon svega postavlja se pitanje zašto se uopće išlo s potpisivanje ovog ugovora ako je od samog početka bilo jasno "ko dan" da posao nisu sposobni obaviti. Ili konkretnije - je li ugovor o održavanju državnih cesta, pa i onih u Karlovačkoj županiji, bio jamac osiguravanja HDZ-ove većine u Hrvatskom saboru?

Naime, tvrtka Poduzeće za ceste d.o.o. Slavonski Brod u vlasništvu je brata zastupnice Marine Bilić Opačak, kontroveznog Tome Opačka koji je u nekoliko navrata završio u pritvoru zbog malverzacija u poslovanju. Bilić Opačak ušla je u Sabor kao SDP-ovka, karijeru je nastavila u klubu Socijaldemokrata. 

Krajem prošle godine kako je krenuo javni natječaj Hrvatskih cesta d.o.o. za održavanje državnih cesta za područje Karlovačke, Zagrebačke, Sisačko - moslavačke, Koprivničko - križevačke županije te grada Zagreba djeluje kao nezavisna zastupnica, a njeno ime vezalo se kao potencijalni žetončić tankoj većini HDZ-a u Saboru.

No bit će, da kako je vrijeme pokazalo da će vladajući HDZ i s tako tankom većinom bez većih problema odraditi svoj mandat do kraja, a povezivanje s Opačkom koji je ponovno sredinom ljeta završio u pritvoru zbog optužbi za iznudu, nikome ne ide u prilog u izbornoj godini, nonšalantno se zatvorila ova epizoda u Hrvatskim cestama.  

Ceste Karlovac svoj dio posla odradit će do 30. travnja sljedeće godine, odnosno kraja zimske sezone, a do tada bi trebao biti i okončan novi postupak javnog natječaja za četverogodišnje razdoblje. 

Izdvojeno


Reci što misliš!