KARETROVIZOR

U sedamdesetim godinama tek su se vodile rasprave mogu li osnovci imati slobodne subote, čak i lokalni tjednik nije posve bio za to

Vrijeme je pokazalo da će subote ipak brzo postati slobodne, iako je još i u osamdesetima povremena bila "radna" i školarcima

Pedeset godina možda na prvu zvuči kao jako puno vremena, no s druge strane nije to tako veliko razdoblje, a ipak promjene u razmišljanjima ponekad su goleme. I među čitateljima KAportala zasigurno je puno onih koji su išli u osnovnu školu te više ili manje daleke 1974. godine, kada su se “lomila koplja” oko toga mogu li i trebaju li škole preći na – petodnevni radni tjedan.

Sve škole, osim one nove na Švarči, koja je bila dio državnog eksperimentalnog programa, imale su redovnu nastavu šest dana tjedno, a sjetit će se i oni koji su u školu išli u osamdesetima da je bilo još povremenih “zaostataka” iz tih vremena pa se ponekad išlo u školu i subotama. Ono što je zanimljivo je da, dok danas javnost pa tako i mediji apsolutno podržavaju svaki oblik smanjenja obaveza i dok je osnovni cilj da sve škole rade u samo jednoj smjeni, napis u lokalnom tjedniku iz tog doba i nije previše pozitivno nastrojen prema mogućnosti da djeca više ne idu u školu subotama, štoviše traže se i ističu razni razlozi zašto to baš i ne bi bilo dobro – neki donekle i objektivni, neki iz današnje perspektive gotovo smiješni.

“Pet dana nastave – da ili ne?”, Karlovački tjednik, 31. listopada 1974. godine (digitalna.gkka.hr)

Hoće li i karlovački osmoškolci provoditi u školi samo pet dana tjedno ili će zbog nedostatka prostora i financijskih sredstava i dalje subotom sjediti u školskim klupama?

Prema sadašnjim prilikama i situaciji u karlovačkim školama, većina njih neće prijeći na petodnevni radni tjedan. Naime, niti jedna škola nije ni podnijela zahtjev za uvođenje petodnevnog tjedna, tako da niti jedna osim škole “Vjekoslav Karas” na Švarči koja je dvije godine eksperimentalno provodila petodnevni radni tjedan nije još uvela ovu novinu u svoj rad.

– Ovakva situacija nije iznenadila nikog tko se bavi i tko poznaje školstvo u Karlovcu, jer je svima poznato da karlovačke škole nemaju niti prostora niti sredstava da pređu na ovakav sistem rada – rekao je Božo Martinović, direktor Zajednice za financiranje osnovnog obrazovanja.

Nakon dvogodišnjeg eksperimentiranja u nekoliko škola u cijeloj Republici, Prosvjetni sabor Hrvatske je odlučio da ove godine sve škole u SRH koje za to imaju uvjeta mogu uvesti petodnevni radni tjedan. No, kakvi problemi dolaze s tom promjenom?

Učenici bi u školu morali dolaziti dva puta dnevno jer bi u pet dana prolazili gradivo koje je predviđeno za šest dana. Kako zakon ne dopušta da učenici slušaju više od šest sati neprekidnog predavanja (i to da posljednji bude odgojni), učenici bi dopodne imali pet, a poslijepodne dva sata. Ovakva dvokratna nastava, koja je jedina moguća u takvom radnom tjednu, iziskuje od škola slobodan prostor za poslijepodnevna predavanja. To praktički znači da bi škole imale samo jednu smjenu. A, sve karlovačke škole imaju dvije pa čak i tri smjene (OŠ “Janko Mendiković”). Kako da se riješi taj problem? Gradnjom novih škola za koje nema sredstava?

Osim toga, uvođenje petodnevnog radnog tjedna iziskivalo bi i nova financijska davanja za organiziranje rekreativne subote. Subota je, naime, u tom programu predviđena za slobodne aktivnosti i razna natjecanja učenika. A novaca u školstvu nema dovoljno.

Za sada u Karlovcu jedino učenici škole “Vjekoslav Karas”, koja ima dovoljno prostora, uživaju tu povlasticu da imaju slobodnu subotu. Kada će to biti omogućeno i učenicima drugih karlovačkih osnovnih škola, za sad se ne zna.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest