Društvo Karlovčana u knjizi “Zašto volim Karlovac” objavilo ukradenu pjesmu

Društvo Karlovčana u knjizi “Zašto volim Karlovac” objavilo
ukradenu pjesmu

“Još opanci i suknja na lišću leže. Po njima pauci svilene niti predu, a ovce strminom bježe u neredu”. Stihovi su to prve kitice Balade o Tounjčici koju je još davne 1931. godine u Hrvatskoj reviji objavio pjesnik iz Jastrebarskog Vlado Vlaisavljević. Osim veličanjem ljepote tounjskog kraja te povezanosti ljudi i prirode ta pjesma vjerojatno ne bi posebno plijenila pozornost javnosti da ovih dana nije objavljena i u knjizi “Naših deset godina – Zašto volim Karlovac?” koju je zagrebačko Društvo Karlovčana i prijatelja Karlovca izdalo povodom obilježavanja desete obljetnice svog postojanja. No, pjesma je u tom izdanju “pretrpjela” tek neznatne, kozmetičke promjene, dobila naslov “Balada”, a potpisao ju je Mladen Škrbić, rođeni Slunjanin koji je živio i školovao se u Karlovcu, te kasnije u Sloveniji gdje i danas živi.

Vlado Vlaisavljević za života je bio boem, bez stalnog zaposlenja, osiguranih mjesečnih prihoda, uhodana posla i fakultetske diplome, te je pod čudnim okolnostima umro u Jastrebarskom ratne 1943. godine. “Balada o Tounjčici” zapravo je njegovo najslavnije djelo koje je kao takvo ušlo i u školske udžbenike. Turistička zajednica Jastrebarskog na svojim web stranicama Vlaisavljevića navodi kao znamenitog Jaskanca “osobito poznatog po prekrasnoj “Baladi o Tounjčici”. No, za Vlaisavljevića i njegovu pjesmu očito nikada nisu čuli ni Mladen Škrbić, niti u Društvu Karlovčana i prijatelja Karlovca.

– Ja se ispričavam svima koje sam možda ovime uvrijedio. Nije mi bila namjera ukrasti pjesmu Vladi Vlaisavljeviću jer nisam ni znao da je to bila njegova pjesma. Te sam stihove imao zapisane u svojoj bilježnici u koju sam bilježio pjesme obilazeći sela po Karlovačkoj županiji. Tu mi je pjesmu još davno izrecitirala jedna baba tvrdeći da je to njezina pjesma. Ne znam kako se sve ovo dogodilo, ali se zbog toga strašno osjećam. Ja sam prije svega glazbenik, a tek onda pjesnik. Nakon što sam doznao da je “Balada” Vlaisavljevićeva pjesma u znak pokajanja ispisao sam se iz obaju društava književnika, i hrvatskog i slovenskog,  rekao nam je Mladen Škrbić.

Vlado Bojkić, urednik knjige i predsjednik Društva Karlovčana, ogradio se od Mladena Škrbića i “njegove” pjesme, te osudio pokušaj plagiranja Vlaisavljevićeva djela. -Kada sam doznao za ovaj slučaj odmah sam o svemu izvjestio Upravni odbor društva. Oštro osuđujemo ovakav postupak Mladena Škrbića s kojim još nisam razgovarao, ali namjeravam to učiniti. Doista nisam znao da je riječ o tuđoj pjesmi, kao i da bi netko mogao na ovaj način potpisati nečije autorsko djelo. Pjesmu sam objavio u knjizi kao i druga djela koja su vezana uz temu Zašto volim Karlovac, ne sluteći da bi se mogla dogoditi ovakva situacija, komentirao nam je Vlado Bojkić.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest