AKTUALNO

KAretrovizor: U Karlovcu se razmišljalo o gradnji staze za jogging u vrijeme dok su u New Yorku trkače po Central parku smatrali čudacima

KAretrovizor: U Karlovcu se razmišljalo o gradnji staze za jogging
u vrijeme dok su u New Yorku trkače po Central parku smatrali
čudacima
kafotka.net

„Večeras imam party, a ujutru trim. Lijepe žene dolaze kod mene, jer ja sam guzonjin sin. Jede se kavijar, pije se džin. Ima se para, ima se s čim…“ – tako su krajem osamdesetih pjevali rodonačelnici Novog primitivizma iz sarajevskog Zabranjenog pušenja i nesvjesno, između ostalog, zauvijek od zaborava spasili jednu tipičnu riječ iz „rječnika“ socijalizma. Riječ je o pojmu „trim“ koji je u devedesetima iščezao iz uporabe. Prema Hrvatskom leksikonu  trim je moderni masovni pokret fizičke kulture s različitim oblicima svakodnevnoga športskog vježbanja (npr. trčanje na trim-stazama) uz isključenje natjecanja i šport. klubova. U užem značenju, to je ono što danas kolokvijalno nazivamo jogging u nedostatku zgodnije hrvatske riječi. Dakle, trim je i od strane vlasti već ranih sedamdesetih javno propagiran kao poželjna aktivnost među radničkom klasom u skladu sa starom latinskom „mens sana in corpore sano“.  Bio je prakticiran individualno, ali i kroz masovne radničke sportske igre kojima se poticala fizička aktivnost, druženje i kompetitivnost. Bio je to prilično progresivan način da se dostigne ideal zdravog duha u zdravom tijelu i obrnuto. U odnosu na svjetske trendove tog doba čak i avangardan, da ne govorimo o današnjim domaćim trendovima, svojevrsnoj konzervativnoj revoluciji, gdje se umjesto znojenja na sportskim natjecanjima nudi ispiranje mozga na tako zvanim duhovnim obnovama po hercegovačkim samostanima.

Kad smo već kod jogginga, koliko je priča o trimu i radničkim sportskim igrama bila progresivna, dovoljno je pogledati sjajni dokumentarac o rađanju njujorškog maratona „Run for your life“ (https://www.imdb.com/title/tt1202576/). Dok se u Karlovcu razmišljalo o nužnosti gradnje trim staze za rekreaciju karlovačkih radnica i radnika, u New Yorku su na trkače koji trče po Central parku onako iz gušta i bez razloga smatrali čudacima, a žene na silu udaljavali s uličnih utrka na duge staze smatrajući da žene iz zdravstveno/reproduktivnih razloga ne bi smjele trčati na duge staze. 

„Bilanca radničko-sportskih igara“, Karlovački tjednik, 17. siječnja 1974. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dvije i pol tisuće radnika sportaša, četrdeset momčadi iz karlovačkih radnih kolektiva, više od pet stotina odigranih utakmica u dvanaest sportskih disciplina u muškoj i ženskoj konkurenciji to je bilanca prošlogodišnjeg prvenstva RSI Karlovca! Ne može se izbjeći konstatacija da je natjecanje i ove godine bilo vrlo uspješno organizirano te da je zabilježen veliki odaziv radnika. Natjecanje je još jednom opravdalo svoju svrhu ali od aktivne rekreacije, to jest sportskog dijela natjecanja u rekreaciji radnika nije se otišlo dalje. Nije se ni ove godine pažnja posvetila svima onima koji zbog poodmaklih godina ili nekih fizičkih smetnji trebaju rekreaciju. Nisu se provele u djelo zamisli da se u Karlovcu otvori „trim“ rekreaciona staza. To je umjetno napravljena staza s nizom prepreka koja se može prilagoditi svim uzrastima te omogućiti rekreaciju i za još nekoliko tisuća ljudi. Nadajmo se da se ova ideja neće i ove godine privući samo kao ideja nego da ćemo iduće godine u jednoj ovakvoj bilanci spomenuti izgradnju „trim“ staze.

Sva sportska natjecanja imaju i svoje pobjednike. Evo i ukupnog poretka RSI za prošlu godinu nakon svih 12 disciplina: prvo mjesto osvojili su predstavnici Jugoturbine, a slijede J. Kraš, Novotehna, Konteks, I. Marinković, Invalid, L. Ribar, OTP, ŽEČE i Velebit.

Pripremio: Tihomir Ivka


Reci što misliš!