AKTUALNO

PREMINUO MARKO BUBAŠ - Predlagao je gospodarsku viziju Karlovca smatrajući da prije svega treba stvoriti uvjete za dolazak stranih ulagača

PREMINUO MARKO BUBAŠ - Predlagao je gospodarsku viziju Karlovca
smatrajući da prije svega treba stvoriti uvjete za dolazak stranih
ulagača

Danas prijepodne u 75. godini života, preminuo je Marko Bubaš, predsjednik Udruge inovatora Karlovačke Županije. Rođen je u Milanima, u općini Bosiljevo, 1944. godine. Posljednji ispraćaj biti će u utorak, 24. rujna 2019. na Groblju Jamadol, u 12, 30 sati. 

Potaknuo je osnivanje Društva izumitelja i autora tehničkog unapređenja (DIATU) Jugoturbine, koje je od 1979. i predsjednik. U proljeće 1993. godine osnovana je Udruga inovatora Županije karlovačke, a predsjednik je Marko Bubaš. Udruga inovatora ima tada preko 200 članova iz preko 35 poduzeća s područja opčine Karlovac, Ozalj, Duga Resa, Ogulin i Slunj. Godine 1993. izabran je za predsjednika Udruge inovatora Hrvatske. U nekoliko mandata bio član i Predsjedništva odnosno Izvršnog odbora Hrvatskog saveza inovatora gdje je aktivno djelovao sve do svoje smrti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Srednjoškolsko obrazovanje završio je u Školskom metalskom centru Karlovac gdje je stekao zvanje kvalificiranog kovinotokara, a potom je završio majstorsku školu. Višu tehničku strojarsku školu pohađao je u Karlovcu i stekao titulu inženjera strojarstva. Zapošljava se u službi za inovacije i licencije u Jugoturbini gdje je potaknuo osnivanje Društva izumitelja i autora tehnoloških unapređenja Jugoturbine (DIATU), kojemu je od 1979. i predsjednik. To je društvo od 1976. do 1989. imalo više do 250 inovacija, od toga ih je više od 70 prijavljeno za zaštitu patentom i modelom. Djelovao je i kao sudski vještak i objavljivao stručne članke.

„Nagrada Grada Karlovca je “točka na i” na sve nagrade koje sam do sada dobio, tim više što je to u biti nagrada za životno djelo. Kažu da onaj tko nije priznat u svome selu ne može biti priznat niti drugdje. Sada sam dobio priznanje od svoga grada i na to sam ponosan“, rekao je Bubaš nakon dodjele Nagrade Grada Karlovca.

Predlagao je gospodarsku viziju Karlovca smatrajući da prije svega treba stvoriti uvjete za dolazak stranih ulagača.

“Nije loša ideja raditi zonu u Drežniku. Predlagali smo novu poslovnu zonu u Selcu, unatoč tome što to područje poplavljuje, no to područje više ne poplavljuje. Autocesta je blizu, a zemljište je još uvijek jeftino. Tamo bi se mogla raditi i nova gradska toplana“, govorio je Bubaš.

Iz područja inventivnog rada više je puta nagrađivan. Dobiva Zahvalnicu sa zlatnom plaketom od "INOVA - 83" za doprinos u realizaciji izložbe izuma i tehničkih unapređenja i noviteta. Dobitnik je Nagrade Grada Karlovca (2017) te dobitnik je Nagrade Faust Vrančić. Tri su najvažnije – nagrade koje je primio Marko Bubaš - “Faust Vrančić”, odlikovanje Predsjednika i titula Vitez inovatorstva od belgijske komore inovatora i Grada Bruxellesa.

KAportal.hr


Reci što misliš!