AKTUALNO

Osnovna škola Barilović u eksperimentalnom projektu "Škola za život" - pogledajte koje su novosti u izvođenju nastave

Osnovna škola Barilović u eksperimentalnom projektu

Osnovna škola u Bariloviću uključena je u eksperimentalni program "Škola za život" koja donosi novosti u obrazovnom programu, a zasluge za ovakav početak kurikularne reforme sebi pripisuje HDZ-ov koalicijski partner HNS.

Tako je jučer u Bariloviću županijski ogranak HNS-a organizirao tiskovnu konferenciju kojom su, kako kažu, "htjeli ukazati da su vratili obrazovanje struci,  obrazovanje bez ideologije, te da je počela Škola za život".

-  1. lipnja prošle godine Hrvatska je na velikom prosvjednom skupu tražila bolje obrazovanje. S pozornica i s transparenata je grmilo „Vratite obrazovanje struci“ i „Hrast je dobar samo za parkete“, Ne želimo Hrvatsku u kojoj mladi moraju bubati, „Naša djeca nisu ni lijeva ni desna, nego naša“. HNS je u srpnju 2017. preuzeo odgovornost za obrazovanje u Hrvatskoj i obrazovanje vratio struci na čelu s ministricom Blaženkom Divjak. Pogledajte gdje smo danas, točno godinu i tri mjeseca nakon prosvjeda, rekao je predsjednik ŽO HNS-a Karlovačke županije Zvonko Spudić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U učionicama OŠ Barilović će 53 učenika i učenica učiti po novim suvremenim programima, digitalno osviještenima, bez ideologije, s lakšim torbama. U eksperimentalni program uključeni su 1., 5. i 7.razredi koji će na potpuno drugačiji način obrađivati gradivo.

- To su danonoćnim radom uspjeli napraviti stotine i stotine učitelja i stručnjaka predvođeni znanstvenicom i profesoricom Blaženkom Divjak kojoj je upravo HNS dao politički okvir za djelovanje što znači vratili smo obrazovanje struci. Nastavljamo se boriti za obrazovanje bez ideologije. 53 učenika i učenice ove naše Škole za život više ne moraju bubati činjenice, nego će učiti kako kritički razmišljati - da ni mi ne želimo Hrvatsku u kojoj mladi moraju bubati, kažu HNS-ovci.

Koje su novosti u kurikulumima? Npr. u 1. razred OŠ u  nastavi Hrvatskog jezika učenici više neće učiti pisana slova, već se to prebacuje u 2. razred OŠ; učenici će razvijati vještine javnog nastupa, suočavanja s tremom i aktivnog slušanja. U 1. razredu SŠ u Engleskom jeziku učenici idu na virtualni izlet na Koraljni greben u Australiji i istražuju pomoću 3D i 360° fotografija. U 5. razredu OŠ u Glazbenoj kulturi učenici u digitalnom laboratoriju stvaraju kratka glazbena djela. U 5. razredu OŠ u Tehničkoj kulturi učenici od različitih materijala stvaraju igračke kakve su radili naši djedovi i bake (primjeri teorije u praksi). U matematici učenici će učiti postotke na primjeru kućnog budžeta i kredita i tako podizati razinu financijske pismenosti.

KAportal.hr


Reci što misliš!