AKTUALNO

Posljedice rada HE Lešće na Dobri ublažavat će se gradnjom nove hidroelektrane? Na sanaciju već utrošeni milijuni, traži se trajno rješenje

Posljedice rada HE Lešće na Dobri ublažavat će se gradnjom nove
hidroelektrane? Na sanaciju već utrošeni milijuni, traži se trajno
rješenje
HE Lešće

Nakon nepromišljene gradnje Hidroelektrane u Lešću koja je nepovratno uništila kanjon rijeke Dobre, ostale su i posljedice u vidu erozije tla nizvodno od elektrane, a najgora je situacija u donjem toku rijeke.

Jučer je na temu sanacija i prevencije nastanka novih šteta uzrokovanih režimom rada HE Lešće u Jaškovu kod Ozlja održan radni sastanak župana Damira Jelića s predstavnicima Hrvatskih voda i Hrvatske elektroprivrede, Sastanak je inicirao župan, a na njemu je sudjelovao i  generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sa suradnicima. Sudionici su se imali prilike i sami uvjeriti koji su razmjeri i posljedice rada hidroelektrane.

- Od 2010. godine kada je HE Lešće puštena u rad, osim proizvodnje električne energije, stvaraju se jake negativne posljedice nizvodno uz rijeku Dobru. Glavni razlog tome jest povećanje maksimalnog protoka vode od cca 60 m3/s na cca 120 m3/s pa povremeno i 150 m3/s što uzrokuje naglu pojavu vodnog vala koji potom plavi okolna zemljišta i prometnice te izaziva eroziju korita rijeke Dobre. Dio nastalih šteta su proteklih godina sanirane, u vrijednosti od nekoliko milijuna kuna, od strane Hrvatskih voda što nije dugoročno rješenje, rečeno je na sastanku kao i da se razmatraju tehnička rješenja koja bi dugoročno riješila problem nagle pojave vodnog vala.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako je navedeno, u strategiji korištenja hidropotencijala rijeke Dobre bila je previđena gradnja HE Globornica, ujedno i kao kompenzacijska mjera za ublažavanje vodenog vala prouzrokovanim radom HE Lešće. Obzirom na protok vremena, nove uvjete korištenja i zaštite okoliša kao i energetske potrebe naše države dogovoreno je osnivanje zajedničke koordinacijske skupine Hrvatskih voda i HEP-a koja bi zajedničkom suradnjom predložile i realizirale optimalno rješenje.

KAportal.hr


Reci što misliš!