AKTUALNO

Iz Karlovačke banke demantiraju da je račun Konzuma d.d. kod njih "zaštićen", već da je otvoren u svrhu provedbe ovrhe

Iz Karlovačke banke demantiraju da je račun Konzuma d.d. kod njih

Nakon što je u medijima objavljena informacija da Konzum d.d., tvrtka kojoj su svi računi blokirani ima od petka u Karlovačkoj banci onaj zaštićen od ovrha, oglasila se i Karlovačka banka te objasnila postupak i pozadinu otvaranja računa.

Kako je danas izvijestila dirketorica Sektora za marketing, razvoj i opće poslove KABA-e Kristina Hata, račun je otvoren u svrhu provedbe ovrhe na novčanim sredstvima društva Konzum d.d.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Provedba ovrhe

- Pri provedbi ovrhe po računima poslovnih subjekata prema Zakonu o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima i Pravilniku o tehničkim uvjetima i postupku prilagodbe Zakonu o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, Banka postupa po porukama prisilne naplate primljenim od FINA-e, navode u Karlovačkoj banci.

Kako dodaju, zaprimljene poruke prisilne naplate mogu Banci nalagati, ovisno o vrsti osnove, prijenos novčanih sredstava ovrhovoditelju, zapljenu novčanih sredstava ili zabranu raspolaganja novčanim sredstvima. Ovisno o vrsti naloga, Banka traženim redoslijedom provodi naloge. Ukoliko je iz određenog razloga u poruci prisilne naplate naloženo Banci da provede zapljenu sredstava, Banka za te potrebe otvara posebni račun, na koji će osnovom tog naloga prenijeti traženi iznos. Tako otvoreni račun se prosljeđuje u Jedinstveni registar računa.

Zapljena sredstava

- Sredstva će na tom računu biti nedostupna i Banci i ovršeniku sve dok FINA novom porukom prisilne naplate ne zatraži oslobađanje sredstava. Slijedom toga, ni Banka niti ovršenik ne mogu raspolagati sredstvima po računu već to čini isključivo FINA posebnim porukama prisilne naplate. I u ovom slučaju, budući da je zatražena, između ostalog, zapljena sredstava, Banka je postupila na navedeni način otvarajući posebni račun. Tim postupkom nije došlo do pogodovanja ovršeniku u smislu da bi se sredstva, eventualno prenesena na isti, mogla iskoristiti i provoditi plaćanja koja ne bi bila u suglasju sa Zakonom o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, kaže Hata.

Dakle, ne radi se o računu na kojem se nalaze sredstva koja su izuzeta od prisilne naplate, već se na taj račun usmjeravaju sredstva koja su u postupku prisilne naplate zaplijenjena i koja na tom računu ostaju sve dok FINA ne zada Banci nalog za njihov daljnji prijenos, pojasnili su iz KABA-e.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!