AKTUALNO

HS Produkt ostao bez posla od 300 milijuna eura - Francuzi za svoju vojsku odabrali Heckler & Koch

HS Produkt ostao bez posla od 300 milijuna eura - Francuzi za svoju
vojsku odabrali Heckler & Koch

Francuska vojska u budućnosti ipak neće biti naoružana puškom iz karlovačke tvornice HS Produkt - strojnicom VHS-2.

Riječki Novi list prenosi francuske specijalizirane i javne medije koji su proteklih tjedana objavili neslužbene informacije kako se francusko Ministarstvo obrane odlučilo za novu jurišnu pušku svoje vojske - njemački Heckler&Koch HK416.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Karlovački HS Produkt ušao je u konkurenciju od pet proizvođača, a čak je i premijer Tihomir Orešković prije par mjeseci u Parizu lobirao da HS dobije ovaj posao. 

Novi list podsjeća da su Francuzi u razmatranje uzeli pet pušaka, HK416, VHS-2, FN SCAR, SIG SG 550 i Beretta ARX160. Glavnim favoritima od početka su smatrani HK416 i belgijski SCAR, ali je i VHS-2 imala jedan jak argument na svojoj strani. Francuzi su htjeli zamijeniti dosadašnju pušku FAMAS koja je kao i VHS konstruirana kao bullpup. Narudžba se pak odnosi na više od sto tisuća komada što je posao koji je procijenjen na oko 300 milijuna eura.

Prema napisima francuskih medija, u finalni izbor upali su SCAR i njemački HK416 no pao je izbor na ovu drugu koja se i smatra najboljom jurišnom puškom na svijetu.

HS Produkt čeka još natječaja, a jedan od njih je onaj u Indiji koja ima čak 1,2 milijuna vojnika.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!