AKTUALNO

Žakanju strateški projekt izgradnja prilazne ceste poslovnoj zoni, načelnik Jurkaš smatra da je to preduvjet daljnjeg razvoja

Žakanju strateški projekt izgradnja prilazne ceste poslovnoj zoni,
načelnik Jurkaš smatra da je to preduvjet daljnjeg razvoja
Trenutna prilazna cesta poslovnoj zoni u Žakanju

Pripreme za izgradnju nove prilazne ceste prema poslovnoj zoni u Žakanju u punom su jeku. Nakon definiranja područja zahvata te ishođenja lokacijske dozvole, kreće parcelizacija i otkup zemljišta.

Još 2002. godine u Žakanju je osnovana poslovna zona u vlasništvu općine, smještena u strogom centru mjesta. Poslovna je to zona koja je trebala generirati razvoj malog i srednjeg poduzetništva ovog kraja, a prve značajne investitore primila je 2010. godine. Riječ je o grupi norveških investitora okupljenih oko društva Croatia REN AS koja je nakon godina borbe s hrvatskom birokracijom uspjela realizirati dva projekta vrijedne gotovo 15 milijuna eura. Tako su u poslovnoj zoni Žakanje u 2018. godini započeti radovi na izgradnji kogeneracijskog postrojenja na drvnu biomasu i postrojenja za proizvodnju drvenih peleta.

No, trenutno problem zadaje neadekvatna općinska komunalna infrastruktura, odnosno prilazna cesta poslovnoj zoni koja prolazi uz samu zgradu Osnovne škole i nogometnog igrališta iza kojeg je i smještena. Činjenice su to koje ujedno pokazuju koliko su bili dalekosežni vidici i vizije prostornog uređenja nekadašnje općinske vlasti, a samim time razotkrivaju i ozbiljnost namjere prosperiteta poslovne zone.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Stoga, jedan od općinskih strateških interesa, otkriva za KAportal sadašnji općinskog načelnika Danijel Jurkaš, je rasteretiti centar mjesta i prilaz školi, i to upravo izgradnjom nove pristupne ceste izvan centra mjesta, duljine 430 m koja će zahtijevati i širenje državne ceste DC6 u duljini 100m zbog izgradnje trećeg sporednog traka. Trenutno je ishođena lokacijska dozvola, slijedi otkupljivanje 15 parcela, izrada glavnog projekta i u konačnici pribavljanje građevinske dozvole.

A da se kasni s izgradnjom, jasno je svima te se često u lokalnoj javnosti propitkuje zašto se od samih početaka namjere izgradnje tvornice i energane od strane investitora nije planski krenulo u rješavanje pitanja nove prilazne ceste zoni. No, i kad se konačno krenulo u pripremu dokumentacije za njezinu izgradnju, stigla je i prva odbijenica.

Naime, na raspisanom natječaju Programa pripreme lokalnih razvojnih projekata u jesen 2017. godine koji je proveden u suradnji razvojne agencije Karlovačke županije i Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, Općina Žakanje za pripremu projektne dokumentacije za izgradnju adekvatne prilazne ceste poslovnoj zoni dobila je crveno svjetlo, a iz vrha Županije poslana je jasna poruka kako izgradnja komunalne infrastrukture nije razvojni projekt. Stoga je Općina krenula u realizaciju, prikupljanje i izradu potrebnih dozvola isključivo vlastitim sredstvima. Načelnik općine Žakanje Danijel Jurkaš vjeruje da će se do kraja godine ishoditi sva potrebna dokumentacija te da će otkup zemljišta ići bez problema, vjerujući pritom u mogućnosti financiranja izgradnje europskim sredstvima.

KAportal.hr


Reci što misliš!