AKTUALNO

Grad za fasade i krovove zgrada u zaštićenim zonama pripremio 650.000 kuna - vlasnici mogu dobiti do 50 posto potrebnog novca

Grad za fasade i krovove zgrada u zaštićenim zonama pripremio
650.000 kuna - vlasnici mogu dobiti do 50 posto potrebnog novca

- Dojam je da se sad rade projekti koji su vezani uz institucije, odnosno, javne ustanove, a čini nam se da postoji mogućnost i prostor da se i privatne osobe uključe u ove naše aktivnosti. Lagano se realizira naš projekt obnove Zvijezde i na tome se radi sustavno; trenutno je niz objekata u procesu obnove - zgrada Magistrata, Veleučilište polako privodi kraju svoj projekt, Franjevci rade u svom dijelu...  pa kad govorimo o fasadama, odnosno, vizualnom dijelu, Zvijezda, ipak, dobiva malo ljepši izgled. Jasno da to, kad govorimo o životu u Zvijezdi, samo po sebi nije dovoljno, da je to puno šira priča i zato su u bitni naši sugrađani, privatni vlasnici u Zvijezdi, izjavio je gradonačelnik Damir Mandić, najavljujući na današnjoj pressici javni poziv za dodjelu sredstava iz spomeničke rente.

U proračunu je ove godine za sufinanciranje obnove pročelja, krovišta i statičku sanaciju objekata unutar zaštićenih povijesnih sredina predviđeno 650.000 kuna, a vlasnici objekata u tim zonama, pojasnio je voditelj Odsjeka za kulturu i kulturnu baštinu Marinko Pleskina, moći će se prijaviti na javni poziv što će biti otvoren od sutra do 1. travnja. Koji će projekti biti sufinancirani, trebalo bi biti poznato mjesec dana nakon toga.

- Objekti unutar zone A i pojedinačno zaštićeni objekti imaju prednost u ostvarivanju sredstava. Grad će osigurati i stručni nadzor nad svim radovima kako bi bili građanima na što većoj usluzi. Sva dokumentacija koja je potrebna za podnošenje zahtjeva je dostupna na službenim stranicama Grada www.karlovac.hr, a može se podignuti i na ulazu u gradsku upravu, dok sve dodatne informacije građani mogu dobiti u Odsjeku za kulturu i kulturnu baštinu, napomenuo je Pleskina, pojasnivši da će Grad vlasnicima objekata sufinancirati maksimalno 50 posto ukupne vrijednosti projekta, ali i da je pravilnikom predviđen i veći iznos ako se radi o objektima od posebnog značaja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Grad je sredstva iz spomeničke rente za obnovu privatnih objekata posljednji put dodjeljivao 2016., pa je za očekivati da će ovogodišnji poziv i sufinanciranje mnogim vlasnicima biti itekako dobrodošli.

KAportal.hr


Reci što misliš!