AKTUALNO

Stanovnici Žakanja prepoznali važnost svog reciklažnog dvorišta - u prošloj godini predali čak 8 tona razvrstanog otpada

Stanovnici Žakanja prepoznali važnost svog reciklažnog dvorišta - u
prošloj godini predali čak 8 tona razvrstanog otpada
Reciklažno dvorište u Žakanju

Otkako je novim Zakonom o održivom gospodarenju otpadom prebačena briga o razvrstavanju otpada na općine i gradove, isti su dužni na svom području osigurati  javnu uslugu prikupljanja miješanog komunalnog otpada, odvojeno prikupljanje otpadnog papira, metala, stakla, plastike i tekstila te krupnog glomaznog komunalnog otpada te sprječavati nepotrebno odbacivanja istog.

Sukladno zakonskim obvezama, Općina Žakanje osigurala je potrebnu infrastrukturu za odvojeno prikupljanje različite vrste otpada te je europskim sredstvima izgrađeno potrebno reciklažno dvorište. Za razvrstavanje na kućnom pragu, mještanima su osigurane kante za prikupljanje mješanog komunalnog otpada te vreće za prikupljanje pojedine frakcije otpada, primjerice za plastiku, staklo i  papir.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ako je vjerovati brojkama stanovnici Žakanja prepoznali su važnost sustavnog razvrstavanja otpada. Naime, u ovoj općini sa svega 1800 stanovnika u samo osam mjeseci otkako je u funkciji reciklažno dvorište, prikupljeno je 8 tona otpada, i to najviše otpadnih guma oko 660 kg, 1100 kg stakla, 450 kg tekstila, 1450kg odbačene električne i elektroničke opreme te preko 3 tisuće kg glomaznog otpada.

Miroslav Cigić, direktor komunalne tvrtke Azelija eko d.o.o. iz Ozlja koja upravlja reciklažnim dvorištem, izrazio je zadovoljstvo količinama prikupljenog otpada, koje su bolje od očekivanih te naglasio kako je važna suradnja sa stanovnicima te je pozvao sva domaćinstva da u što većem broju koriste usluge reciklažnog dvorišta. Također, istaknuo je da je u tijeku i projekt podizanja svijesti o razvrstavanju otpada „PoKupi, iskoristi, očisti“ te pozvao sve korisnike da prate vijesti i informiraju se.

-Ono što posebno želim naglasiti da se prilikom obračuna cijene odvoza otpada, naplaćuje odvoz isključivo mješanog komunalnog otpada, dok se prikupljanje i odvoz pojedine frakcije otpada jednom mjesečno kao i korištenje reciklažnog dvorišta ne obračunava, što je svakako poticajno za razvrstavanje, zaključuje direktor Miroslav Cigić.

 

KAportal.hr


Reci što misliš!