AKTUALNO

Karlovačka županija naručila zaštitnu opremu iz Kine, respiratore iz Kanade - prvo stiže ovaj tjedan, drugo za dva

Karlovačka županija naručila zaštitnu opremu iz Kine, respiratore
iz Kanade - prvo stiže ovaj tjedan, drugo za dva

Nevezano za zaštitnu i medicinsku opremu koju je naručila država i stići će i u ovdašnje zdravstvene ustanove, Karlovačka županija sama je naručila zaštitnu medicinsku opremu iz Kine, respiratore iz Kanade, a dio zaštitne opreme već i kupila ovdje.

Potvrđeno je to na današnjoj pressici županijskog Stožera civilne zaštite, na kojoj je dožupanica Vesna Hajsan Dolinar kazala da je jedan respirator u karlovačku Bolnicu stigao jučer, još dva se čekuju.

- Iako se od određenih ovlaštenih tvrtki ne mogu dobiti respiratori u roku kraćem od 60 dana, uspjeli smo od tvrke iz Kanade dobiti jedan respirator. Jučer je isporučen Općoj bolnici Karlovac za potrebe i očekujemo u roku od 2 tjedna još 2 respiratora. No, odlukom Ministarstva i Nacionalnog stožera civilne zaštite, svi pacijenti koji budu imali potrebu liječenja na respiratoru bit će zbrinuti u zagrebačkoj bolnici. Mi smo za rezervu, za naše potrebe, pogotovo ako će trebati Hitnoj, mi smo nabavili prijenosne respiratore da i uz sve mjere budemo opremljeni potrebnim sredstvima, zaštitnim i respiratorima, kazala je Hajsan Dolinar.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Soficticirani set za dekontaminaciju zaraženih, koji je također financirala Županija, podsjetio je ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu Nikša Antica, očekuje se do kraja mjeseca, iako će to ovisiti i o protokolu na granici, a naručen je iz Češke.

Hajsan Dolinar napomenula je, odgovarajući na novinarsko pitanje o zaštitnoj opremi, da se 75 ordinacija opće medicine i 65 stomatološke moralo opskrbiti zaštitnim maskama i inače, a ne zbog sadašnje situacije, te podsjetila da je iz Ministarstva ravnateljima prošli mjesec stigla uputa o nabavi zaštitnih sredstava i opreme.

- No, na tržištu tada već više nije bilo one najpotrebnije opreme: zaštitne maske i zaštitne naočale. Karlovačka županija, svjesna situacije da se nigdje u Hrvatskoj, a ni u Europi ne može nabaviti zaštitna oprema uspjela osigurati milijun kuna i s jednom kineskom tvrtkom dogovoriti i naručiti 3.000 antivirusnih kompleta, 6.000 zaštitnih maski, 2.000 zaštitnih plastičnih naočala, kao i rukavica. Tu opremu očekujemo u petak i bit će raspodjeljena po prioritetima naših zdravstvenih ustanova, dakle, bolnice, hitna medicina, zdravstvene ustanove, obiteljska medicina, stomatolozi, odnosno, domovi zdravlja. Danas je ministar izvijestio da ovaj tjedan dolaze velike količine koje je ugovorila Vlada RH i od njih također očekujemo određenu količinu opreme, najavila je Hajsan Dolinar, dodavši da je dio opreme i jučer kupljen u trgovinama i već raspoređen ili će biti danas.

KAportal.hr


Reci što misliš!