AKTUALNO / IZBORI 2024.

IZBORNE KRIŽALJKE

Objavljene liste za VII. izbornu jedinicu - u "ponudi" ih je čak 16, četiri predvode kandidati iz naše županije, a na dvije ih uopće nema

Objavljene liste za VII. izbornu jedinicu - u

Najviše kandidata iz Karlovačke županije ima lista Možemo! i Hoćemo pravedno, dok su na listama HDZ-a i SDP-a i partnera relativno skromno zastupljeni.

Na predstojećim izborima za Hrvatski sabor stanovnici Karlovačke županije u svojoj će nezgrapnoj i nelogičnoj VII. izbornoj jedinici (koju, podsjećamo, čini čak pet županija - Karlovačka i Sisačko-moslavačka u cjelini te dijelovi Ličko-senjske, Primorsko-goranske i Zadarske!) moći birati između čak 16 lista. Neke od njih su i lokalnog ili regionalnog karaktera pa teško da će privući glasove u drugim županijama, no kako bilo, redom kojim ih navodi DIP, na listiću će biti:

Autohtona - Hrvatska stranka prava - Dražen Keleminec; 
Fokus i Republika;
Odlučnost i pravednost;
Stranka Ivana Pernara;
Akcija za promjene i Agrarna stranka - Pokret za hrvatsku poljoprivredu;
Domovinski pokret, Pravo i pravda, Demokratski HSS i Zelena lista;
HDZ, HSLS, HDS, HNS i HSU;
Hrvatska stranka građanskog otpora;
HSP, Hrvatsko bilo, HDSS;
Most, Hrvatski suverenisti, Hrvatska konzervativna stranka i Nezavisna lista mladih;
Možemo! i Hoćemo pravedno;
Narodna stranka - Reformisti, PGS, IDS, Unija Kvarnera, Stranka hrvatskih umirovljenika - Umirovljenici;
Radnička fronta;
Socijaldemokrati, Hrvatski laburisti - Stranka rada i Demokrati;
SDP, Centar, HSS, Dalija Orešković i ljudi s imenom i prezimenom i GLAS;
Umirovljenici zajedno, Stranka umirovljenika, Blok Umirovljenici zajedno i Demokratska stranka umirovljenika.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pogledajmo sada kako stvari stoje po listama što se tiče predstavnika iz Karlovca i Karlovačke županije.

Od 16 lista, 14 ih ima predstavnike iz Karlovačke županije - nema ih, sasvim očekivano, na listi koju predvode PGS i IDS i koja je uglavnom regionalnog istarsko-kvarnerskog karaktera, ali niti na listi Socijaldemokrata, Hrvatskih laburista i Demokrata.


Najviše kandidata na listi Možemo! i Hoćemo pravedno

S druge strane, četiri liste na izbore u VII. izbornoj jedinici idu s nositeljem iz Karlovačke županije. To su lista Možemo! i Hoćemo pravedno koju predvodi Karlovčanka Draženka Polović, lista umirovljeničkih stranaka kojoj je prvom mjestu Karlovčanka Vesna Horvat, Hrvatska stranka građanskog otpora u kojoj je broj 1 na listi Dugorešanin Dražen Katić te lista Akcije za promjene i Agrarne stranke koju predvodi gradonačelnik Vojnića Nebojša Andrić.

Tri od te četiri liste dominiraju i po broju kandidata iz Karlovačke županije. Na prvom mjestu je lista Možemo! i Hoćemo pravedno koja ima čak 9 kandidata iz naše županije - uz Draženku Polović kao nositeljicu na visokom trećem mjestu je Dobriša Adamec, a tu su još Dimitrije Birač, Vlasta Lendler-Adamec, Dubravko Golubić, Vlatka Krizmanić, Sanda Ćakić, Nevenka Sudac-Vinski i Ana Matan.

Umirovljenička koalicija ima 8 kandidata iz Karlovačke županije - uz nositeljicu Vesnu Horvat tu su Biserka Schmuck na trećem mjestu te Ivan Jelenčić, Ksenija Drakulić, Ilija Kordić, Jelena Mandić, Marija Andriščak i Snježana Dozet.

Koalicijska lista Akcije za promjene i Agrarne stranke osim nositelja Nebojše Andrića na trećem mjestu ima Danijela Jurkaša, a na listi su i Gordana Lipšinić, Damir Radinović, Zlatko Mihaljević i Ivanka Turkalj. Ukupno, dakle, šest kandidata.

Četvrta lista koja ima nositelja iz Karlovačke županije, HSGO, nije i četvrta po zastupljenosti - ugurao se tu Domovinski pokret s pet kandidata iz naše županije od kojih je na četvrtom mjestu Alenko Ribić, odmah iza njega Vlatko Ivka, a mjesto na listi našli su i Zvonimir Mrgan, Iva Kučinić Radošević te Filip Jarnević.

HSGO ih, pak, ima četiri - uz nositelja Dražena Katića već na trećem mjestu je Karlovčanka Mariette Damjanović, a tu su i Vera Pogelšek i Tomislav Vrbanić.

HDZ i SDP skromno

Ono što je od ranije bilo poznato je da dvije liste o kojima se najviše pisalo, što nikako ne mora prejudicirati rezultate izbore, u VII. izbornoj jedinici idu s relativno skromnim kadrom kandidata iz Karlovačke županije. I lista koju predvodi HDZ i ona SDP-a i partnera imaju po tri kandidata iz županije. Najviše plasirana na HDZ-ovoj listi je karlovačka županica Martina Furdek Hajdin na trećem mjestu koje bi trebalo značiti i mjesto u Saboru, dok su Damir Mandić i Anđelka Salopek na 11. i 12. mjestu (nositelj liste Tomo Medved koji jest porijeklom iz Karlovačke županije službeno je prijavljen s prebivalištem u Zagrebu). Kod SDP-ove koalicijske liste gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović je na 4. mjestu, Zdenko Močnik na 7., a Dragica Malović na 9.

Tri kandidata iz županije ima i A-HSP Dražen Keleminec, na četvrtoj poziciji je Toma Štedul, a tu su još Marijan Golubić i Goran Kumpare.

Po dva kandidata iz Karlovačke županije imaju svjetonazorski oprečne Radnička fronta i lista HSP, Hrvatsko bilo, HDSS. Radnička fronta na respektabilno drugo mjesto stavila je Karlovčanku Sandru Kasunić, a Mladen Brajak iz Draganića je na devetoj poziciji, dok je kod HSP/HB/HDSS Karlovčanin Željko Belanek treći, a Renata Čačić iz Belajske Vinice na osmom mjestu liste.

Četiri opcije imaju samo po jednog kandidata iz Karlovačke županije. Fokus i Republika pritom su ga najviše rangirale, a riječ je o Karlovčaninu Hrvoju Jurkoviću na trećem mjestu liste. Stranka Ivana Pernara na četvrtom mjestu ima Natašu Pogačić iz Zagradaca, a Odlučnost i pravednost na petom Tomislava Božičevića iz Oštarskih Stanova.

Na kraju, unatoč mnogobrojnim dolascima Zvonimira Troskota u Karlovac u posljednje vrijeme, lista Mosta, Hrvatskih suverenista, HKS-a i NLM-a ima tek potpuno simbolično predstavljenu našu županiju. Naime, tu je samo Karlovčanin Ivan Bulaja na pretposljednjem 13. mjestu.

Za kraj, osvrnimo se i na XII. izbornu jedinicu, u kojoj se biraju zastupnici manjina. Tu nitko od kandidata nije iz Karlovačke županije, ali jesu dvojica zamjenika iz redova srpske nacionalne manjine - riječ je o zamjeniku karlovačkog župana Dejanu Mihajloviću iz Krnjaka, koji je na listi kao zamjenik Milorada Pupovca te o Siniši Ljubojeviću iz Ogulina koji je zamjenik Srđana Milakovića.

Kada su manjine u pitanju tu postoji i jedna zanimljivost - naime, dok se svi tek spremaju u glavne predizborne i izborne bitke, jedan zastupnik Hrvatskog sabora u novom sazivu je već poznat. Riječ je o Robertu Jankovicsu, predstavniku mađarske nacionalne manjine, koji jedini nema protukandidata.

Izdvojeno


Reci što misliš!