AKTUALNO / IZBORI 2024.

USKORO NA BIRALIŠTA

U Karlovcu predstavljena kandidacijska lista Fokusa i Republike u 7. izbornoj jedinici, Ivan Janković: Najvažnija ideologija je kvaliteta života

U Karlovcu predstavljena kandidacijska lista Fokusa i Republike u 7. izbornoj jedinici, Ivan Janković: Najvažnija ideologija je kvaliteta života

- Svjedočimo prepirkama 'između brda'. U javnosti se stvara privid da postoje samo dvije opcije, rekao je Janković.

- U Hrvatskom saboru ćemo biti glas naroda i razuma koji će ovu napaćenu zemlju učiniti domom sretnih", poručio je danas u Karlovcu na predstavljanju kandidacijske liste Fokusa i Republike u VII. izbornoj jedinici Goran Bukovac, gradonačelnik Otočca.

Gradonačelnik Gline i predvodnik te liste na kojoj je nezavisni kandidat Ivan Janković je napomenuo da je ova koalicija u svim izbornim jedinicama kandidirala one koji su se dokazali u lokalnim sredinama, između ostalih i gradonačelnike i uspješne poduzetnike, a njihov kandidat za premijera je Damir Vanđelić koji se natječe za saborski mandat u I. izbornoj jedinici.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Svjedočimo prepirkama 'između brda'. U javnosti se stvara privid da postoje samo dvije opcije. Postoji alternativa, a u biti jedini ispravan put kojeg čine oni koji su se dokazali. Imamo stalno vraćanje u prošlost, a uvijek se dođe i do 1991. i rasprave o dva tabora. Vanđelić je, za razliku od ostalih kandidata za premijera, kad je bilo najteže vrijeme, uzeo pušku u ruke i branio ovu državu, a u zarobljeništvu u Glini je proveo šest mjeseci. Dakle, to su oni koji su dokazali da su spremni dati sve za društvo u kojemu žive i za stvaranje boljih uvjeta za život. U proteklih nekoliko dana slušamo razna obećanja, a u lokalnim sredinama smo pokazali da je promjena moguća. Na tim smo razinama skinuli i lijeve i desne tabore i pokazali da se ništa neće dogoditi, da neće biti smak svijeta, rekao je Janković.

Kandidat iz Gospića te nezavisni član Županijske skupštine Ličko-senjske županije Danijel Tušak je naveo da njihov program predviđa smanjenje opterećenja na plaće, odnosno poduzetnicima.

- Tako će se stvoriti bolja poduzetnička klima, pogotovo na područjima Banije, Korduna, Gorskog kotara i Like. Na taj način će se potaknuti poduzetništvo i dovesti mlade. Predviđamo i ukidanje PDV-a na kupnju prve nekretnine, a učinkovitijim korištenjem javnog novca se mogu smanjiti i iznosi komunalnih računa. Neki od gradova kojima upravlja Fokus su ukinuli komunalni doprinos i tako omogućili da se lakše stekne prva nekretnina, napomenuo je Tušak.

Nastavio je da se zalažu za kvalitetnije stavljanje u funkciju državne imovine.

- Adresiramo i problem stambenog zbrinjavanja. Primjerice, na području Plitvičkih jezera je problem dovođenja kvalitetne radne snage jer nema slobodnih stanova i mogućnosti za njezino kvalitetno stanovanje. Loša demografska slika na područjima koje obuhvaća VII. izborna jedinica se može početi preokretati, a svi dijelovi našeg programa idu u smjeru toga – kako vratiti one koji su otišli, kako im stvoriti bolje uvjete za život i kako one iz Zagreba motivirati da se dosele. Dosta mladih obitelji se preselilo u Svetu Nedelju i Samobor, primjerice. Tamo imaju bolju mogućnost za formiranje obitelji i kvalitetan život, a mogu nastaviti raditi u Zagrebu. Potrebno je na nacionalnoj razini imati glas koji će zagovarati lokalne sredine, a da nije iz velike stranke i da ne ovisi o stranačkom vrhu, nego da bude pravi glas naroda, onih s terena, poručio je Tušak.

Bukovac je istaknuo da je za provedbu tog programa potrebno 17. travnja izaći na izbore "i odvažno ne zaokružiti dvije ideologije koje nas cijelo vrijeme razdvajaju, a od Hrvatske čine mjesto koje nije poželjno za život, pa naši mladi odlaze u zemlje Zapadne Europe gdje su kudikamo bolji uvjeti i gdje se cijene vrijednosti liberalne demokracije i slobodnog tržišta".

- Nažalost, nijedna politika unazad trideset godina nije snažnije podupirala razvoj tih vrijednosti slobodnog svijeta. S takvim ideologijama i strankama nećemo koalirati nakon izbora, rekao je.

Janković je nadodao da gotovo polovica birača ne izlazi na izbore, a da se za ostalu polovicu stvara privid "da se može izabrati samo lijevo ili desno".

- Promjena je nužna i mogu je izabrati oni koji misle da nije moguća, ako izađu na izbore. Zato je bitno 17. travnja izaći na birališta", naglasio je.

Ukazuje na to da je VII. izborna jedinica teritorijalno najveća jer je područje s najmanjom gustoćom stanovništva, najnerazvijenije i najsiromašnije.

- Zadaća države je da strateški razvija sve dijelove Hrvatske i to se mora dogoditi. Sada ne postoji strateški pristup jednolikog razvoja zemlje. S obzirom na to da male općine ne mogu samostalno to osigurati, nužno je odrediti nacionalni program koji će osigurati kapilarno širenje komunalne infrastrukture prateći aktivaciju stanovništva. Također je nužno prilagoditi zakon koji se odnosi na raspolaganje poljoprivrednim zemljištem raznolikosti regija jer u Slavoniji imamo velike tehnološke cjeline, a na našem području rascjepkane čestice u državnom vlasništvu. Valja aktivirati i zapuštenu imovinu. Hoće li se to dogoditi primjenom zakona koji bi bio više operativan ili porezom na zapuštenu imovinu, treba definirati. Apsurdno je da imamo velik broj zapuštene državne imovine i da u isto vrijeme država plaća zakupe za ministarstva, trgovačka društva i slično, kazao je.

Na temelju glinskog iskustva se posebno osvrnuo na probleme s obnovom kulturno-povijesnih cjelina gradova rekavši da treba odrediti način aktivacije zapuštene imovine i osigurati obnvu jezgre. "Ako konzervatori daju smjernice koje i deseterostruko poskupljuju obnovu privatnih objekata, nužno je i osigurati financijska sredstva za to, a ne da su ljudi prepušteni samima sebi. Država mora stati iza toga i odrediti program obnove kulturno-povijesnih jezgri gradova. Nužno je osigurati bolju prometnu povezanost zapuštenih regija, da se stvore preduvjeti za oporavak tih područja", poručio je.

Tušak je napomenuo da "narod odlučuje o svemu, a velike stranke se igraju s mandatima". "Narod takvim treba reći da se ne može igrati njihovom voljom. Narod je uvijek imao glas razuma kad je bilo najpotrebnija i na njega ciljamo. Vjerujemo da će građani odabrati svoju budućnost. Najvažnija ideologija je kvaliteta života i to nas pokreće", naglasio je Janković.

Izdvojeno


Reci što misliš!