AKTUALNO / VIJESTI

KVARTOVSKA OKUPLJANJA: Kvartovska druženja nisu samo zabava u neformalnom obliku

KVARTOVSKA OKUPLJANJA: Kvartovska druženja nisu samo zabava u
neformalnom obliku

„Za mene nitko nije veći Dubovčak ako je rođen na Dubovcu i otišao s Dubovca, od onog Dubovčaka koji je došao na Dubovac i živi tu već više od 50 godina“ , kaže Sonja Jagetić, glavna organizatorica druženja Žena Dubovca.

Odavno u Karlovcu, i ne samo kod nas, postoje kvartovska druženja. Jedno od takovih okupljanja održava se pod nazivom Prijatelji Senjske ulice koje je godinama organizirao Josip – Joga Rogoz, a sudjelovali su mještani nekadašnje stare Senjske ulice. Okupljanje stanovnika obale Račkog održano je na inicijativu Josipa Šuta i prijatelja, a mještani sa Borlina svoje su godišnje okupljanje nazvali Ispraćaj ljeta ... i tome slično. Najtradicionalnije godišnje druženje u Karlovcu danas imaju Karlovčani iz gradske četvrti Dubovac – Dubovčaki 50+ već se 11 godina okupljaju i, Žene Dubovca, kojima je ove godine bilo četvrto okupljanje. Kvartovska druženja nisu samo zabava u neformalnom obliku. Ona su i promoviranje javnog prostora. Na primjer, Dubovčaki 50+ su do sada odaslali dva apela gradskoj upravi ukazavši na komunalne probleme koji tište građane tog kvarta. No zajedničko im je da svi uživaju u kvartovskoj fešti. Uglavnom, svima ostaje u nezaboravnom sjećanju.

Unatrag dva tjedna, prošlu i pretprošlu subotu, održano je okupljanje – prvo Dubovčakinja a onda i Dubovčaka. I dok je „kesten u ruci još vruć“ razgovarali smo sa gospođom Sonjom Jagetić (Spahija) koja je inicijator i glavni organizator okupljanja Žena Dubovca.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Kao organizatorica našeg druženja jako sam zadovoljna i vesela jer se pokrenulo okupljanje žena Dubovca. Kroz četiri godine druženja mnoge žene se nisu vidjele godinama pa su ti susreti i jako emotivni, ima i suza i smijeha. Neke žene se nažalost ni ne poznaju, a žive vrlo blizu. Nekadašnje poznanstvo iz viđenja preraslo je u to da se danas na ulicama Dubovca i našeg grada Karlovca, žene pozdravljaju, stanu i popričaju, odu na kavu ... Kad je rezultat toga takav moram biti zadovoljna i to mi je dodatni motiv za organizaciju novoga okupljanja za narednu godinu – odgovara Sonja Jagetić o tome koliko je zadovoljna ovogodišnjim okupljanjem Žena Dubovca kod „Đovija“.

Bilo vas je nešto manje nego prošle godine. Kako to? - Ova godina prema broju je bila kao i prva godina druženja. Naravno razlog je jednostavan, a to je smjena generacije. Nažalost nekih više nema među nama. Godina brzo prođe, a za neke je i duga. Bolest i obiteljske obveze ponekad su ispred našeg druženja.

Žene Dubovca imaju širi pogled na kvartovsko okupljanje nego muški? - Dobro pitanje. Koncepcija našeg druženja bitno se razlikuje od druženja naših Dubovčaka. Prvo, granica koja se postavila kod nas je +40. Nadalje, najbitnije od svega je to što za nas Dubovac nije od Farofa do Pivovare i Masne ulice do Đovija. Odavno Dubovac izgleda drugačije i za mene je Dubovac i Stara cesta, Aleja i sve sporedne ulice u našoj gradskoj četvrti. I još jedna velika razlika je u tome što na naša druženja ne dolaze samo žene koje su rođene na Dubovcu već i one koje na Dubovcu stanuju više od pola stoljeća i tu su doživjele već druge naraštaje. I one su za mene Dubovčakinje!

Kakvi su planovi za vaša buduća okupljanja? - Teško je išta planirati. Nadam se da će biti zdravlja pa da se opet okupimo i proveselimo. Svaka je godina novi izazov. Sljedeće će biti mala obljetnica, pet godina okupljanja, i ima već nekih ideja kako još bolje uveličati taj naš događaj.

Što misliš o okupljanju Dubovčaka koje je nedavno održano 11-tu godinu neprekidno? - Moj otac Marijan Spahija (Piko op.a.) je jedan od rijetkih koji je rođeni Dubovčak i živi na tom našem Dubovcu već 76 godina. Moj respekt Dubovčakima za sve ove godine druženja ali mislim da bi trebalo uvesti nova 'pravila'. Mnogi Dubovčaki koje poznajem ne dolaze na okupljanje a trebali bi dolaziti i biti pozvani. Za mene nitko nije veći Dubovčak ako je rođen na Dubovcu i iz nekog razloga je otišao s Dubovca, od onog Dubovčaka koji je doselio na Dubovac i živi tu već više od 50 godina.

Misliš onda da bi se na godinu moglo organizirati zajedničko druženje Dubovčakinja i Dubovčaka? - Pitanje svih pitanja ha,ha ... Možda jednom, mada sumnjam u tu realizaciju. Koncepcija druženja nam se bitno razlikuje i nećemo je kvariti. Ideja zajedničkog okupljanja bila bi i ne bi bila prihvaćena od svih. Možda jednom, živi bili pa doživjeli – kaže za kraj Sonja Jagetić.

KAportal.hr


Reci što misliš!