AKTUALNO / VIJESTI

šok na sudu

Muškarac u Karlovcu dobio kaznu zbog "pojasa", a onda je sudu napisao urnebesnu žalbu: "Uručio nam je otkaz, pozivao se na Ženevsku konvenciju, rezoluciju UN-a, Bibliju, poštanske propise..."

Muškarac u Karlovcu dobio kaznu zbog
foto ilustracija KAportal/Pixabay

Sud nije prihvatio njegovu obranu smatrajući da argumenti nisu ni u kakvoj vezi s počinjenim prekršajem.

Muškarac u dobi od 45 godina iz općine Čavle nedaleko Rijeke je proglašen krivim i kažnjen novčanom kaznom od 130 eura na Prkršajnom sudu u Karlovcu jer kao suvozac u teretnom vozilu nije koristio sigurnosni pojas u Karlovcu, na naplatnoj postaji autoceste, gdje je njega i vozača vozila zaustavila policija.

Ni po čemu slučaj ne bi bio poseban, da nije obrane koju je okrivljenik iznio u ovom slučaju. No, iako je u nju uložio značajan trud, sudu u Karlovcu je bila nerazumljiva.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Poziv na sud nije primio, pa mu ga je osobno uručila riječka policija. On se svejedno tamo nije pojavio, ali im je uručio pisanu obranu, i to kakvu. Naslovio ju je: "Otkaz".

Odmah potom je napisao kako prekršajni nalog Policijske postaje Karlovac "otkazuje u cijelosti", pozivajući se na odredbe Zakona o obveznim odnosima, koji doduše, ne regulira prometne prekršaje. Prekršajni nalog on u svojoj obrani tretira kao "ponudu za obveznicu", koju, dakle, ne prihvaća.


- U nastavku prigovora okrivljenik dalje obrazlaže "ponudu vezanu za obveznicu" u kojoj nasumce citira Bibliju, zatim pojedine grane anglosaksonskog prava i to primjerice pomorsko pravo, korporativno pravo, ugovorno pravo, običajno pravo, a poziva se i na poštanske propise, rezolucije UN-a, Ženevsku konvenciju bez navođenja broja, zatim na Ministarstvo financija (na engleskom jeziku) bez preciziranja o kojoj se državi radi, kao i na apostolski dekret "motu proprio" (dokument koji donosi papa ili monarh na vlastitu inicijativu)  uz citiranje latinskih uzrečica i poslovica, koje nisu ni u kakvoj vezi sa prekršajem za koji ga se tereti - napisali su na Općinskom sudu u Karlovcu.

Navode kako je okrivljenikova obrana "iako nasumična i nerazumljiva, prihvaćena kao prigovor na činjenično stanje u spisu koji je dostavljen sudu na rješavanje". Željeli su ga ispitati da iznese svoju obranu zamolbenu na sudu u Rijeci i u dva navrata u Karlovcu, ali se nije odazivao, pa su mu presudili novčanom kaznom.

Izdvojeno


Reci što misliš!