AKTUALNO / VIJESTI

KAKVO ĆE NAM BITI ZDRAVSTVO?

Zdravstvenom reformom karlovačka Opća bolnica gubi 60 kreveta i jedan cijeli odjel, SDP: Ubuduće ćete se liječiti u Zagrebu ili ići kod privatnika

Zdravstvenom reformom karlovačka Opća bolnica gubi 60 kreveta i jedan cijeli odjel, SDP: Ubuduće ćete se liječiti u Zagrebu ili ići kod privatnika

Karlovački SDP-ovci kažu da županijske vlasti i vodstvo bolnice moraju odgovoriti na pitanje je li točno da će doći do ukidanja kreveta i kojih odjela, to mora biti pojašnjeno i sve to zanima građane i moraju to znati.

Zdravstveni sustav nam je ionako devastiran, a što će donijeti nova reforma izaziva strah kod mnogih, a posebno oporbe koja ne staje s kritikama zdravstvene reforme koju forsira aktualna vlast i ministar Vili Beroš. 

Građane karlovačke regije dakako ponajviše zanima kako će se preuzimanje upravljačkih prava s Karlovačke županije na državu odraziti na kvalitetu zdravstvene skrbi u Općoj bolnici Karlovac i OB Ogulin, no po tvrdnjama SDP-ovih županijskih vijećnika Ehlimane Planinac i Srećka Curmana, ova odluka baš ne ulijeva povjerenje da će biti bolje. Na tiskovnu konferenciju je došla i SDP-ova saborska zastupnica Andreja Marić, inače liječnica u bolnici u Čakovcu. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Karlovčani su senzibilizirani sa svojom bolnicom koju su doprinosima gradili radni ljubi, naši roditelji, djedovi i bake. Sad čujemo da ćemo imati 60 kreveta manje u OB Karlovac a slična sudbina očekuje i bolnicu u Ogulinu. Smatramo da će doći do pada razine zdravstvene usluge u gradu Karlovcu, samim time to automatski povlači da država jača velike centre, KBC-ove. Manje bolnice poput nas gube  krevete na svim odjelima, Karlovac ovime gubi i jedan odjel - oftalmologiju time da se ukida svih osam kreveta na odjelu, rekao je Curman. 

Po podacima kojima raspolaže SDP, odjel Interne u Karlovcu imat će sedam kreveta manje, Infektologija ostaje ista (11 kreveta), Neurologija četiri manje kao i Psihijatrija i Urologija, Opća kirurgija imat će čak 12 kreveta manje, Otorinolaringologija pet kreveta manje, a Ginekologija i opstetricija 10 kreveta manje. 


- Ubuduće ili ćete se liječiti u Zagrebu ili će se ići kod privatnika. Tko si može priuštiti privatnika, a odlazak u Zagreb je i cijeli poduhvat ljudima koji nemaju sredstava, poznanstva a kako bi dobili adekvatnu skrb. Opća bolnica Karlovac je u trećoj kategoriji i sa brojem kreveta pala bi u četvrtu kategoriju. To znači i daljnji gubitak kadra, specijalista i subspecijalista, vrhunski stručnjaci će otići tamo gdje im je bolje, rekao je Curman.

Po riječima vijećnice Planinac, stvarni problemi u sustavu zdravstva koji muče građane bit će još veći.

- Neće se smanjiti liste čekanja to najviše boli građane. U javnom zdravstvu bit će još dulje liste a građane će usmjeravati na privatne poliklinike gdje se usluge plaćaju, rekla je Planinac. 

Dostupni podaci o listama čekanja pokazuju da nisu sinhronizirane i ne daju točne informacije o slobodnim mjestima no pokazuju da je stanje alarmantno.

- Poražavajuće da se danas za ultrazvuk dojke u Karlovcu čeka 239 dana, a u Ogulinu 52 dana. U KBC-ovima pod državnom kapom u prosjeku se čeka 375 dana, premašili su godinu dana. U KBC Zagreb posljednji rezervirani termin za ovu pretragu je 21. siječanj 2025. godine. Žena koja se tada rezervirala, ne znam hoće li ga dočekati ako je bolesna. U KBC-ovima se čeka puno duže i reformom će liste i u našim bolnicama postati još duže i zdravstvo nedostupnije, preusmjereni ćemo biti na privatizaciju. Ova reforma ne predstavlja promjenu u kvaliteti zdravstvene zaštite na bolje nego degradiranje sustava, nema vizije i pitamo se gdje ćemo se u nekoj skorijoj budućnosti liječiti, kazala je Planinac. 

SDP-ova saborska zastupnica Andreja Marić radi u županijskoj bolnici u Čakovcu, te kaže da se zdravstveni sustav do sada nije urušio prvenstveno zbog predanog rada i entuzijazma djelatnika.

- Beroš isto priznaje da sustav nije održiv ni organizacijski ni kadrovski ni financijski. Godinama upozoravamo ministra koji su problemi u sustavu, s razine pacijenata i nas koji radimo. Predložili smo niz rješenja, no vladajući jako teško slušaju što im kažemo. Niske su cijene zdravstvenih usluga, premali su iznosi limita koje bolnice dobivaju za redovito poslovanje, tko zna koji su kriteriji bili kad su se određivali. Imamo bolnice sličnog ranga i broja kreveta a razlike su u milijunima. Nedostaje djelatnika, dugovi se gomilaju. Nedostaje preko dvije tisuće liječnika, četiri tisuće ostalog osoblja. Kadrovski devastirana je i primarna zdravstvena zaštita, ne omogućava se za pripravnički staž, administrativna je preoterećenost svih nas, ne prate se ishodi liječenja, niska nam je zdravstvena pismenost građana. Ima niz problema i ovim reformama očekujemo da se dogodi poboljšanje i pomak na bolje za građane i zaposlenike, međutim, sve što je bilo prezentirano sve to lijepo zvuči na papiru no pitanje je provedbe i što će biti u praksi, rekla je Andreja Marić.

Dodala je da država potezom pera preuzima bolnice i nitko nije pitao za mišljenje osnivače, vlasnike.

- Beroš tvrdi da će se omogućiti adekvatnije upravljanje no mi nismo uvjereni da je država dobar gospodar. Vlasnik je KBC-ova koji generiraju perko 70 posto dugova u zdravstvu. Nismo do sada bili uvjereni da će se dogoditi pomaci na bolje. Nismo u svim ovim raspravama čuli jamstva, viziju i planove kako će centralizacija pridonijeti boljim financijama. Kako ćete organizirati službu, u kojem opsegu će se djelatnosti obavljati, koji će odjeli ostati u bolnicama. Nismo dobili odgovore na konkretna pitanja. Planira se reducirati oko tisuću akutnih kreveta u bolnicama, kad pogledamo takve dokumente možemo vidjeti da se pojedini odjeli ukidaju, kod vas u Karlovcu oftalmologija se ukida, pa se pitamo gdje će s ti pacijenti liječiti, morat će odlaziti drugdje, rekla je Marić.

Karlovački SDP-ovci kažu da županijske vlasti i vodstvo bolnice moraju odgovoriti na pitanje je li točno da će doći do ukidanja kreveta i kojih odjela, to mora biti pojašnjeno i sve to zanima građane i moraju to znati. 

- Bojimo se da će zdravstvena usluga biti gora nego sad, kazala je Planinac. 

Izdvojeno


Reci što misliš!