AKTUALNO / VIJESTI

ZELENA TRANZICIJA

Zelena županija: Karlovac drugi u Hrvatskoj po broju solarnih elektrana, i grad Ogulin bi, ostvari li zacrtane projekte mogao skočiti u vrh

Zelena županija: Karlovac drugi u Hrvatskoj po broju solarnih elektrana, i grad Ogulin bi, ostvari li zacrtane projekte mogao skočiti u vrh
foto ilustracija - Pixabay.com

Karlovac i prvi u Hrvatskoj kreće u sufinanciranje solarne elektrane na višestambenoj zgradi.

Zelena tranzicija sve je važniji pojam u svakodnevici, a hrvatski gradovi sve više sredstava ulažu u obnovljive izvore energije kako bi se povećala energetska neovisnost i smanjili troškovi sve skuplje električne energije. Prema pisanju portala Gradonačelnik.hr Karlovačka županija, odnosno dva njena grada u samom su vrhu po planovima i projektima.

Karlovac svoje već naveliko ostvaruje pa je drugi grad po broju instaliranih solarnih elektrana. Podsjetimo, na krovove gradskih zgrada postavlja se već 14 solarnih elektrana (13 u samom gradu), a planiraju se i novi projekti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Solarne elektrane tako dobiva sedam vrtića (Dubovac, Gaza, Grabrik, Mahično, Rakovac, Turanj i Švarča) te šest osnovnih škola (Dubovac, Grabrik, Mahično, Rečica, Turanj i Švarča), kao i zgrada Hostela Karlovac u Selcu.

Više solarnih elektrana od Karlovca ima samo Velika Gorica (22), no Karlovac kreće i sa jedinstvenim pilot projektom kroz koji će, prvi u zemlji, sufinancirati ugradnju solarne elektrane na višestambenoj zgradi.

Ostvare li se, pak, svi planovi, u vrh bi mogao stići i Ogulin, koji u planu ima izgradnju 12 solarnih elektrana. Četiri su već prijavljene na EU natječaje, a riječ je o Sportskoj dvorani, Pučkom otvorenom učilištu, novom Dječjem vrtiću i gradskoj pozornici.

Ostalih osam projekata nalaze se unutar vojnog kompleksa Poredice, kojeg je Gradu Ogulinu RH predala na čuvanje. Unutar kampusa već je napravljen dječji vrtić, a ostale postojeće objekte Grad planira rekonstruirati i pojedinačno ih prijavljivati na prihvatljive natječaje, a na svaki od njih namjera je postaviti solarnu elektranu. Drugim riječima, solarnu elektranu postavilo bi se na Konferencijsku dvoranu, Interpretacijski muzej, Speleoronilački-spašavateljski-edukacijski centar, menzu i dnevni boravak, administraciju kampusa, hangar za helikoptere, smještaj za djecu i STEM radionice.

Izdvojeno


Reci što misliš!