AKTUALNO / VIJESTI

NOVA PRAVILA

Neradna nedjelja na hrvatski način: Gužvetine u trgovinama koje rade. Nezadovoljni građani, trgovci još više

Neradna nedjelja na hrvatski način: Gužvetine u trgovinama koje rade. Nezadovoljni građani, trgovci još više
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Svake nedjelje slična slika - u trgovinama koje su danas radile ogromne gužve jer građani se, očito, teško mire s neradnim nedjeljama.

Pune trgovine. Pune pekarnice. Puni šoping centri. Tako izgleda neradna nedjelja na hrvatski način. Naravno, kod onih koji su od 16 nedjelja u godini odlučili danas raditi.

Građani se još navikavaju. Zagrepčanka Viktorija Lipovac koju smo zatekli u jednom zagrebačkom šoping centru kaže da bi htjela da uvijek sve radi nedjeljom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Problem je što ti uvijek nešto zatreba i onda moraš otići malo dalje", ističe Lipovac.

"Po meni je nedjelja rezervirana za misu, za obitelj. Pa bih voljela da su ljudi slobodni. Tako da neće pasti nikakav šoping. Idemo popiti kavu poslije svete mise", govori Zagrepčanka Josipa Begić.
Većina trgovaca, cvjećara, pekara kaže da bi radila svake nedjelje. Obiteljska pekarnica iz zagrebačkog naselja Sopot povećala je promet od početka godine. Jer su otvoreni sve nedjelje u siječnju i veljači. A kad ispucaju 16 radnih nedjelja, vidjet će što dalje.

"To je veliki problem, manjka dosta dana u cijeloj godini. Nama najviše ne paše što ostali smiju raditi, restorani, kafići. Ili radimo svi ili ne radi nitko“, priča nam Leart Krasniqi, vlasnik pekarnice.

Upravo na diskriminatoran Zakon o trgovini upozoravaju udruge trgovina i poduzetnika, odnosno oni koji su podnijeli ustavnu tužbu pa izgubili. Glas poduzetnika kaže - pad prometa je 20 posto.

"Imamo primjer da nedjeljom rade kockarnice, benzinske, kiosci u sklopu vjerskih objekata, autobusnih i željezničkih postaja, dok drugi trgovci to ne mogu. Ovaj zakon najviše utječe na male trgovce“, objašnjava Branka Prišlić, glavna tajnica udruge Glas poduzetnika .

Ustavni sud je rekao je da nitko ne trpi prekomjerni teret. Pa je za očekivati da će trgovci nastavit nalazit rupe u zakonu, a gradonačelnici nastaviti proglašavati sajamske dane.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!