AKTUALNO / VIJESTI

ŽENE U POLITICI

Gradska vlast u Slunju "najženskija" je u Hrvatskoj - u gradskoj upravi radi samo jedan muškarac! Velik udio žena i drugi gradovi Karlovačke županije

Gradska vlast u Slunju
foto ilustracija PIXSELL

U vrhu je i Karlovačka županija koja ima županicu i žene na vodećem mjestu sedam od osam upravnih odjela.

Grad Slunj ima "najženskiju" od svih gradskih uprava u Hrvatskoj! Tako pokazuje istraživanje portala Gradonačelnik, koji je izračunao udio žena u gradskim upravama svih 128 hrvatskih gradova.

Slunj, naime, ima gradonačelnicu, žena je na čelu jedino gradskog odjela, a od ukupno 19 zaposlenika gradske uprave čak 18 su žene. Uz to, žene upravljaju sa pet od ukupno šest gradskih tvrtki i institucija! Mali minus Slunj ima jedino u Gradskom vijeću gdje je 36% žena, no u sveukupnom poretku je svejedno zauzeo uvjerljivo prvo mjesto, ispred Crikvenice i Komiže.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

I drugi županijski gradovi mogu se pohvaliti udjelom žena pa je tako i Ozalj u Top 10, točnije na devetom mjestu. Ozalj također ima gradonačelnicu, žena je na čelu jedinog gradskog odjela, a u gradskoj upravi 73% zaposlenih su žene. "Manjak" žena je također u vijeću, gdje ih je 31%.

Duge Rese nema u vrhu ukupne top ljestvice, ali je u Top 10 po udjelu žena u gradskoj upravi - ima ih 18 od ukupno 23 zaposlenika, ili 78%. Ogulin je istaknut kao jedan od gradova u kojima žene vode sve gradske odjele (ukupno dva), a Karlovac kao jedan od 25 gradova koji imaju dogradonačelnicu.

U vrhu je, dakako, i Karlovačka županija, koja osim županice ima žene i na vodećem mjestu u sedam od osam županijskih odjela i službi te 81% zaposlenica u županijskoj upravi. Martina Furdek Hajdin pritom je jedna od samo dvije hrvatske županice (uz Antoniju Jozić u Požeško-slavonskoj županiji).

S druge strane od 428 hrvatskih općina samo 41 ima načelnicu (9,5%), a u Karlovačkoj županiji također su malobrojne, iako je u postotku situacija nešto bolja, odnosno načelnice imaju dvije od 17 općina (11,8%). U Cetingradu je na čelu Marina Kalić, a u Draganiću Anica Domladovac.

Izdvojeno


Reci što misliš!