AKTUALNO / VIJESTI

UPRAVO KREĆE

Ministar Božinović najavio ZeBRu - velika akcija zaustavljanja migrantskog vala i razbijanja krijumčarske mreže započinje u PU karlovačkoj

Ministar Božinović najavio ZeBRu - velika akcija zaustavljanja migrantskog vala i razbijanja krijumčarske mreže započinje u PU karlovačkoj

Hrvatska na raspolaganju ima 6700 graničnih policajaca i 2000 specijalaca, a bit će im pridruženi i iskusni strani kriminalisti.

Hrvatska policija pokreće akciju ZeBRa, kojom će nastojati prekinuti zapadnobalkanski migrantski val prema hrvatskoj granici iz BiH te krijumčarsku mrežu koje je upravljana iz drugih zemalja Europe, pa i Azije, a u nama susjednim zemljama ima dosta snažne krakove.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je na graničnom potezu Bojna - Veliki Obljaj nedaleko Gline da će u tom operativnom programu naša policija koordinirati sustav kojim će biti pridodani stručnjaci, vrhunski policijski kriminalisti iz Slovenije, BiH i Njemačke.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Teren je ovdje izuzetno zahtjevan i da policija nije opremljena na ovoj razini teško bi mogli govoriti o učinkovitom radu. Rezultati koje ovi ljudi postižu su prepoznati na europskoj razini. Prošli tjedan smo nakon dugo lobiranja i objašnjavanja dobili Europol koji nam je povjerio akciju ZeBRa, hrvatske i BiH policije, te slovenske, a javila se i njemačka te rumunjska policija, siguran sam da će se u akciju uključiti još zemalja. Kada govorimo o ukupnom organiziranju Europola vezano za borbu protiv krijumčarenja, više od 35 svih operativnih podataka im dolazi iz Hrvatske. Za tako nešto je potreban jak angažman i profesionalci - rekao je ministar Davor Božinović, koji je granicu obišao u policijskom helikopteru.

Naveo je da se nada da će se akcijom ZeBRa, u kojoj će sudjelovati i policajci iz BiH, suradnja dići na višu razinu što se tiče Hrvatske i BiH, "jer ćemo imati razmjenu informacija kojima će se definirati što je potrebno da napravi BiH, kako bi se smanjio pritisak na Hrvatsku, a time i na granicu EU, pa će to dovesti do puno boljih rezultata".

- Ovo je izazov s kojim se suočavaju sve države EU i suočavat će se godinama, zato nam je bitno da stalno unaprjeđujemo i ljudske i tehničke potencijale te da organiziramo taktiku. Danas smo vjerojatno prešli brojku od 500 uhićenih krijumčara ove godine. Tu smo, pa i na ovom terenu, pokazali vrlu visoku sposobnost reakcije na izazove - kaže ministar.

Najavio je kupovinu dva helikoptera Bell za potrebe Civilne zaštite, vrijednost oko 40 milijuna eura koji će  također biti u funkciji čuvanja granice. Inače, akcija ZeBRa započinje ovih dana na području Policijske uprave karlovačke.

Pogledajte FOTO GALERIJU...

 

Izdvojeno


Reci što misliš!