AKTUALNO / VIJESTI

"ŠTEKAJU" PRIJAVE?

Čudni podaci o nekomercijalnom turističkom prometu! U dvije županije nitko, u Varaždinskoj 5, Karlovačkoj 50, a Zadarskoj 143.000 gostiju?

Čudni podaci o nekomercijalnom turističkom prometu! U dvije županije nitko, u Varaždinskoj 5, Karlovačkoj 50, a Zadarskoj 143.000 gostiju?
foto ilustracija - arhiva KAportala

Po podacima o prijavljenom boravku u kontinentalnom dijelu Hrvatske kao da nema vikendica!

Državni zavod za statistiku objavio je podatke i o noćenjima u nekomercijalnim turističkim objektima, za koje se može reći da su u najmanju ruku neobični. Riječ je, naime, o kućama i stanovima za odmor koje nisu u sustavu iznajmljivanja, no za goste se mora platiti pristojba, ali i običnim stanovima i kućama za koje su vlasnici dužni prijaviti goste.

Kada bismo vjerovali podacima, u Hrvatskoj se dalja rodbina, prijatelji i poznanici ugošćavaju samo u 3-4 morske županije, prvenstveno u Zadarskoj u kojoj je ostvareno gotovo pola "nekomercijalnih" turističkih noćenja. Na kontinentu, pak, kao da uopće nema vikendica, a još manje gostiju u njima, iako svi znamo da to baš i nije slučaj.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U Karlovačkoj županiji je tako po ovim podacima tijekom 2023. godine u nekomercijalnim objektima boravilo samo 50 (!) gostiju, od čega tek 14 domaćih i 36 stranih. Pritom su ostvarili 885 noćenja. I pritom smo daleko od najgorih, jer primjerice u Bjelovarsko-bilogorskoj i Požeško-slavonskoj županiji nije bilo niti jednog gosta, u Međimurskoj jedan jedini, a u Varaždinskoj županiji tek njih pet.

S druge strane u Zadarskoj županiji je bilo čak 142.955 prijavljenih gostiju koji su ostvarili 4.229.880 noćenja! Reklo bi se da nešto "ne štima".

Izdvojeno


Reci što misliš!