AKTUALNO / VIJESTI

U Otočcu

Dosuđena rekordna alimentacija - otac za kćer nije uplatio ni centa skoro 20 godina, a sada mu prijeti zatvor i ovrha od gotovo 100.000 eura

Dosuđena rekordna alimentacija - otac za kćer nije uplatio ni centa skoro 20 godina, a sada mu prijeti zatvor i ovrha od gotovo 100.000 eura
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Na sudu je rekao da se osjeća djelomično odgovornim za nastalu situaciju

Vjerojatno rekordnu alimentaciju mora platiti 57-godišnji hrvatski državljanin koji živi u Njemačkoj svojoj kćeri koja je sada u dobi od 25 godina u Otočcu, o kojoj godinama nije vodio brigu. 

Prema nepravomoćnoj presudi Općinskog suda u Otočcu, on će joj morat isplatiti gotovo 100.000 eura, i to redom: 48.440 eura mjesečnih iznosa koje nije uplatio, zatim 44.798 eura dospjelih kamata, oko 1500 eura sudskih troškova, te više od 2000 eura odvjetničkih troškova koje je tužbom prouzročio kćeri.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No, tu nije kraj njegovim problemima. Ima rok od 18 mjeseci da joj sve ovo plati, inače bi se mogla aktivirati uvjetna presuda na koju ga je sud također osudio, odredivši mu zatvorsku kaznu od pet mjeseci koja se neće aktivirati ako ne počini novo kazneno djelo u roku od dvije godine. U postupku je utvrđeno da joj je morao plaćati 200 eura mjesečno, no on to nije činio sve do 2016. godine, a od onda do danas je to činio povremeno i ni u približno određenim sredstvima.

Otac je na sudu izjavio da se osjeća djelomično krivim za kazneno djelo. Svjestan da nije redovito plaćao, navodi kako je većinu uplata uplatio preko računa svojega strica, jer, kaže, nije znao račun bivše supruge, pa bi uplatio stricu, a on bi onda, tako misli, kćeri davao novac na ruke.

Na pitanje tužiteljstva zašto se nije informirao kod supruge ima li otvoren račun, on kaže da ne zna i to ne može objasniti, a isto tako, nije provjeravao daje li njegov stric doista  kćeri novac koji bi mu on navodno uplaćivao.

No, stric, tako je ustvrdila kćer, ali i njezina majka, njoj nikada nije dao ni kune. Nije, naime, ni mogao, čovjek je preminuo još prije 24 godine. Sud mu je olakotnim cijenio što je bolestan, otegotnim jer sve do kćerina 18. rođendana nije joj uplatio ni centa, iako je morao, jer je ona imala ovršnu presudu u svoju korist.

Izdvojeno


Reci što misliš!