AKTUALNO / VIJESTI

PREGOVORI TEK KREĆU

Šef DP-a Ivan Penava: 'SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi. Sa svima ostalima razgovaramo'

Šef DP-a Ivan Penava: 'SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi. Sa svima ostalima razgovaramo'
Danas.hr

Penava kaže da raniji natpisi o dogovorima vezano uz ministarstva nisu istiniti i demantirao je navode medijima o ranijim pregovorima.

Predsjednik Domovinskog pokreta (DP) Ivan Penava održava konferenciju za medije. U ponedjeljak je najavljeno kako danas počinju pregovori Domovinskog pokreta i HDZ-a.

Penava se na početku zahvalio svima koji su izašli na izbore i obavili svoju dužnost. Zahvaljujući tima koji su poklonili glas DP-u i kojih ima više od 200.000, Domovinski pokret je treća politička snaga u zemlji. Svima kojima je to iznenađenje ili ne razumiju posao kojim se bave ili rade za neke skrivene političke snage, rekao je Penava.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"DP je zadovoljan rezultatima i situacijom da smo uspjeli kroz ljude koji su izabrani u Sabor prezentirati što je domovinski pokret, a ponajprije mislim na ljude koji su heroji rata", istaknuo je.

"Spremni smo i na varijantu formiranja većine i obitavanja četiri godine u oporbi, ali i novih izbora", rekao je Penava i dodao da sve što su ranije komunicirali ostaje isto. Sa SDSS-om neće u većinu. Sa svima drugima se razgovara. "I radi javnosti, i radi vas, pravi razgovori su krenuli s jučerašnjim danom", istaknuo je.

Penava kaže da raniji natpisi o dogovorima vezano uz ministarstva nisu istiniti i demantirao je navode medijima o ranijim pregovorima.

Na pitanje mogu li podnijeti da njihovu Vladu podržava SDSS, Penava kaže: "Nisam od jučer u politici. Nitko od vas ne ističe da sam ja jaedini gradonačelnik Vukovara koji je bez problema otišao na misu u srpsku pravoslavnu crkvu i jedini koji dobiva podršku nacionalne manjine. Razgovarati o tome da DP-u problem predstavljaju nacionalne manjine je gruba ljudska uvreda".

"Što se tiče srpske nacionalne manjine, pa ponovno ajde da mnogima otvorim oči jer mnogi ne žele vidjeti, u dan danima u Vukovaru je Salo Manojlović, ili Radivoj Đurić, članovi domovinskog pokreta, pravoslavci Srbi. Domovinski pokret je ovog gospodina Predraga Mišića izvijestio na visoko mjesto", istaknuo je Penava i dodao da ih ne bi stavili na listu da imaju problem sa Srbima, ali da je pitanje sljedeće:

"Kakvi Srbi? Koji Srbi? Svi dokle god poštuju hrvatsku državu, nemaju problem doći 5. kolovoza i barem doći, ako ne slaviti Oluju, nemamo problem", rekao je.

"Nemamo m od mržnje prema nikome", rekao je Penava na pitanje vezano uz SDSS, ali nije konkretno odgovorio na pitanje da ih SDSS podržava iz Sabora.

"Ja na pitanja te vrste ne mogu odgovarati. Iza tog pitanja se kriju skrivene političke agende", istaknuo je.

Vezano uz snimku Andreja Plenkovića, odgovara da kad bi gledao što je tko rekao, ne bi bio u stanju biti na političkoj sceni. "Odmah ide protupitanje: Kakav bi onda odnos trebao biti prema onima koji su činili gore stvari?", rekao je.

Na pitanje novinara o tome da je HDZ dobio veliki broj mandata i da su ga u Saboru zastupnici DP-a podupirali, Penava odgovara da puno birača nije za korupciju, ali ni za nekog tko im nije svjetonazorski blizak.

"Neupitno da je HDZ relativni pobjednik izbora, da je drugoplasirani SDP s grupaijom, treći DP. Činjenica je da HDZ ima 5 mandata manje nego prošli put. DP je zadržao status treće strane. Pragma nam govori da trebamo sjesti i sagledati prostor kakav je. Što trebam skakati od jada i bijesa što nemam 76? Nije realno", kaže Penava.

"Spremni smo za sve scenarije", ponovio je.

O snimkama Plenkovića da Penava ne vodi dobro Vukovar i izjavi da će Plenković prijeći preko svega, Penava kaže: "Plenković je govorio različite stvari. I 'naša nada' i 'najbolji gradonačelnik'. Imamo konstalaciju kakvu imamo. Što su govorili kolege iz SDP-a, što govori Sandra Benčić?"

S obzriom na podijeljene karte odgovornost prema biračima nas tjera na dijalog i odgovorno upravljanje zemljom”, poručio je šef DP-a.

Na pitanje jesu li iznevjerili birače time što će pregovarati s HDZ-om, pita kako da s 14 glasova usmjere zemlju suverenizmu, "s kim, ako ne s onim tko nam je svjetonazorski blizak".

"Nisam ja ljut. Nisam ja krenuo debatirati, krenuo sam odgovarati na pitanja. Ovo nije intervju. Vidim teze koje se plasiraju. Jel možemo dozvoliti da imam svoje mišljenje o tome?", rekao je na pitanje novinarke o tome zašto je ranije reagirao oštro

“Nisam ja ljut, nisamja krenuo debatirati, krenuo sam odgovarati na pitanja… Ovo nije intervju”, rekao je Penava kad je ponovno počeo raspravljati s novinarima.

"Iz vas izbija neka huja, ne date mi misao završiti. Nemate argumenta, tezu, ništa s čim ćete izbaciti iz takta. Što god vi pričali, ja ću vam dokazati da niste u pravu", dodao je.

"Je li ikoji član pokreta razgovarao s nekim, nemoguće je odgovoriti. Ono što se nije službeno dogodilo, za nas ne postoji", istaknuo je Penava.

"Preduvjeti su da ne možemo biti s SDSS-om i Možemo!. Točke koje nas zanimaju je demografska revitalizacija, jačanje suverenizma, zaštita sigurnosti, proizvodnja hrane, borba protiv korupcije, decentralizacija...", rekao je Penava.

Izdvojeno


Reci što misliš!