AKTUALNO / VIJESTI

Postroženje mjera

Uskoro nov zakon - zbog išijasa, povišenog tlaka, prijeloma noge ili ruke i drugih stanja upozorenje pacijentu da ne sjeda za volan

Uskoro nov zakon - zbog išijasa, povišenog tlaka, prijeloma noge ili ruke i drugih stanja upozorenje pacijentu da ne sjeda za volan

"Sve nakon toga osobna je odgovornost pacijenta vozača. Ukoliko ipak vozi i sudjeluje u nekoj prometnoj nesreći sudskim uvidom u njegov karton, utoliko će se vidjeti da je bio upozoren i da prema tom upozorenju nije postupio", objašnjava Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije liječnika obiteljske medicine

Stižu promjene za vozače, ali i njihove liječnike. Na snagu stupa novi zakon o zdravstvenim pregledima. Išijas, prijelom ruke ili noge, nekontrolirani povišeni tlak - s ovim dijagnozama ne biste trebali sjedati za volan. Upozorenje će liječnici upisati u zdravstveni karton.

"Sve nakon toga osobna je odgovornost pacijenta vozača. Ukoliko ipak vozi i sudjeluje u nekoj prometnoj nesreći sudskim uvidom u njegov karton, utoliko će se vidjeti da je bio upozoren i da prema tom upozorenju nije postupio", objašnjava Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije liječnika obiteljske medicine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Takva upozorenja liječnici će upisivati samo za tegobe koje umanjuju sposobnost vožnje u trajanju do 6 mjeseci. Sve ostalo dužni su prijaviti MUP-u. "Sve ozbiljne neurološke bolesti, na primjer Parkinsonova bolest, multiplu sklerozu, apneju, stanja nakon velikih moždanih udara i dalje smo dužni prijaviti odmah MUP-u koji pacijenta zove na izvanredni liječnički pregled u medicinu rada", dodaje Nataša Ban Toskić.

Novi pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače na snagu stupa idućeg tjedna. S Prometnog fakulteta poručuju da bi nova pravila trebala pridonijeti većoj sigurnosti na cestama. "Trebalo bi biti i puno strože s obzirom na to da nam stanje sigurnosti cestovnog prometa u Hrvatskoj i nije baš najbolje. Trebali bi ići na strože mjere, ali i ovo je već dobra mjera, kompromis između prometne i liječničke struke. Vidjet ćemo kakvi će biti učinci, pa ako bude trebalo to onda još i postrožiti", poručio je Marko Šoštarić, dekan Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu.


Pozitivne promjene za dijabetičare ovisne o inzulinu - zbog svoje bolesti nisu mogli dobiti dozvolu za profesionalnu vozačku dozvolu ili su bez nje ostajali. "Morali su mijenjati profesiju ostajali su bez posla. Sada će to moći raditi, ali postoje preduvjeti. Moraju imati senzore za mjerenje glukoze koje financira HZZO-o koji će ih upozoriti ako im šećer padne. Oni reagiraju, šećer se stabilizira i ponovno su sigurni sudionici prometa“, objašnjava Davor Skeledžija iz Zagrebačkog dijabetičkog društva.

Iako se odustalo od opcije da liječnici pacijentima zbog određenih stanja odmah oduzimaju vozačku dozvolu, iz Koordinacije obiteljske medicine upozoravaju. "Nismo u potpunosti sretni ovom s našom ulogom jer ipak je narušen odnos povjerljivosti između liječnika i pacijenata. Liječniku nije u interesu da našteti pacijentu ili da uđe s njim u konflikt, to su vrlo teške i neugodne situacije s kojima se nije lako nositi“, poručila je Nataša Ban Toskić. Na ovaj način kaže, odgovornost nije samo na njima već i na pacijentima koji se njihova upozorenja o privremenoj nesposobnosti za vožnju moraju pridržavati.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!