AKTUALNO / VIJESTI

UHIĆENIK

Tko je Davor Trupković? U Zagreb ga je "lansirao" poznati karlovački moćnik, a tamo je postao stručnjak za "sivu zonu"

Tko je Davor Trupković? U Zagreb ga je
Ilustracija PIXSELL

"Moglo se zaključiti da ima novca više nego što zarađuje po svakodnevnom životu na visokoj nozi, jer Davor na sebi nije štedio"

Davor Trupković, koji se zbog sumnje na korupciju, odnosno nezakonito trošenja novca iz fondova EU na Geodetskom fakultetu našao pod lupom Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) je karlovački HDZ-ovac, iako posljednjih desetak godina nema prevelikih veza ni s Karlovcem ni s HDZ-om. Ono s čime ima veze su sumnjivi poslovi. Trupković je bio savršen lovac u mutnom, čovjek koji se odlično snalazio u sivoj zoni. Ako bi neki investitor naišao na zid, kucao bi na Trupkovićeva vrata, a on bi pronašao način da riješi problem, ne nužno na zakonit način. Ovako bi se najkraće mogao opisati lik i djelo bivšeg pomoćnika ministra, kasnije i glavnog konzervatora u Ministarstvu kulture, kako nam ga opisuju ljudi iz njegova okruženja, piše Jutarnji.hr.

Trupković je diplomirao arhitekturu te je u karlovačkom Konzervatorskom odjelu zaposlen 2003. godine. Praktična politika nije ga zanimala, ali jest kao sredstvo za ostvarenje političkih ambicija. Iako je ideološki bio više lijevo nego desno, zato se učlanio u HDZ - jer je jedino tako mogao napredovati. Nigdje to nije isticao, nije se stranački eksponirao, niti je u stranci obnašao neke dužnosti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Prihvatio je da u kampanjama za lokalne izbore da koju izjavu za neki od projekata čija se zasluga pripisivala HDZ-u, i to je bilo to, kao što je to bilo u Ogulinu s tadašnjim županom Damirom Jelićem prilikom obilaska "Ivanine kuće bajki". On je tada bio u projektnom timu koji je također dijelom financiran sredstvima Europske unije - kaže nam jedan karlovački HDZ-ovac.

No, ipak, ključni trenutak koji je Trupkovića lansirao prema Zagrebu nije bila njegova "plava iskaznica", nego navodno usluga kojom je zadužio karlovačkog tajkuna Nikolu Hanžela iz jednog slučaja koji je široj javnosti manje poznat. Hanžel je znan kao osuđenik za gospodarski kriminal, za protupravno stjecanje 1,1 milijun kuna kojim ga je kreditirala Karlovačka banka, pa mu ih otpisala privatizacijskih devedesetih godina, poznat je i kao veliki donator većine HDZ-ovih kampanja, a u posljednje vrijeme i kao veliki sponzor GNK Dinama koji je, prema medijskim napisima, u jednom trenutku htio preuzeti, no nakon izbora Velimira Zajeca za predsjednika od svega je digao ruke.


Hanžel je dakle, 2007. godine od Grada Karlovca svojim poduzećem Lana karlovačka tiskara kupio "Žitnu kuću", jednu od najpoznatijih karlovačkih rezidencijalnih palača sagrađenu još davne 1805. godine. Njezinu obnovu, odnosno rušenje pa novu gradnju Hanžel je morao provoditi uz strogi nadzor konzervatora. Hanžel je poznat kao tvrdoglav čovjek kratkoga fitilja, pa su ga konzervatorski zahtjevi uglavnom živcirali. Jedan od takvih zahtjeva je bio da se sačuvaju zidovi prizemlja zgrade, dok je on želio rušiti sve do temelja, pa graditi repliku. U jednom trenutku su mu zabranili daljnje radove.

Opširnije pročitajte na Jutarnji.hr.

Izdvojeno


Reci što misliš!