AKTUALNO / VIJESTI

O AGLOMERACIJI U ZVIJEZDI

Milan Medić u ime Građanske inicijative Zvijezde i Gaze opet pisao Vodovodu i kanalizaciji: "Tražimo pismene odgovore, a dosadašnjima nismo zadovoljni"

Milan Medić u ime Građanske inicijative Zvijezde i Gaze opet pisao Vodovodu i kanalizaciji:

"Vodovod i kanalizacija i Grad Karlovac na svaki službeno urudžbirani dopis moraju odgovoriti pisanim putem, a ne putem tiskovnih konferencija i sastanaka sa kojih nikada nismo dobili zapisnike."

Građanska inicijativa Zvijezde i Gaze poslala je osvrt na posljednje odgovore iz Vodovoda i kanalizacije, koji u ime inicijative potpisuje Milan Medić, a koji prenosimo u nastavku:

"Poštovana gđo. Božić,

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

vezano za Vaš odgovor od 4. svibnja 2024. šaljem Vam osvrt s novim pitanjima, na koja Vas molim da mi odgovorite pismeno, a ne putem nove tiskovne konferencije:

Šutnja administracije i neodgovaranje na urudžbirane zahtjeve građana:


Citiram Vas…

„Na sastancima održanima 18. i 23. 4. sa predstavnicima inicijative( na sastanku 23.4. su bili i neki mediji) odgovoreno je na sva postavljena pitanja, kako ona iz spomenutih zahtjeva , tako i ostala.

Također, na konferenciji za medije održanoj 22.4.2024. odgovoreno je na postavljene zahtjeve.

Navedena komunikacija i izjave su službene, kao takve su prenesene i u medijima te ovdje nema govora o, kako navodi g. Medić, šutnji administracije, medijskim naklapanjima i neslužbenim izjavama. Čudi nas takva izjava, tim više što je g. Medić prisustvovao sastanku 23.4.2024. u pratnji odvjetnika, postavljao pitanja i na njih dobio odgovore.“

Čudi me, da kao stručnjakinja za odnose s javnošću, ne znate da poduzeće Vodovod i kanalizacija i Grad Karlovac na svaki službeno urudžbirani dopis moraju odgovoriti pisanim putem, a ne putem tiskovnih konferencija i sastanaka sa kojih nikada nismo dobili zapisnike.

Odgovori na zahtjeve građana Zvijezde i Gaze:

Citiram Vaš odgovor na prvi zahtjev građana:

„1) …radovi su zaustavljeni 8.3. 2024.odlukom glavnog nadzornog inženjera“

Radovi su ponovno pokrenuti. Ponovno se izvode bez primjerenog nadzora, a posebno bez valjanog geomehaničkog nadzora. Kao dokaz prilažem fotografiju snimljenu 27. travnja 2024. tj. nakon stupanja na dužnost magistra Krešimira Bolanče. Slika pokazuje nepravilno razupiranje građevinske jame u Banjavčićevoj ulici. Rov na dubini od oko 3 metra je nepropisno zaštićen krings oplatama. Između ruba građevinske jame i krings oplate ostavljen je prazan prostor od preko jednog metra. Ako danas odete na to mjesto, primijetit ćete da je građevinska jama zatrpana. Dakle, radovi nisu obustavljeni, nego se izvode dalje na katastrofalno nestručan način.

Molimo Vas da službeno odgovorite na pitanje - što su u danima koji su prethodili 27. travnju 2024. radili nadzorni inženjeri, a posebno geomehanički nadzor, kada je izvođač nepropisno postavio krings oplatu u Banajvčićevoj ulici i zbog čega mu je to dozvoljeno?

Slikano 27. travnja 2024. tj. nakon stupanja na dužnost magistra Krešimira Bolanče. Slika pokazuje korištenje krings oplate na potpuno nepropisan način. Rov na dubini od oko 3 metra nepropisno zaštićen krings oplatama. Između ruba građevinske jame i krings oplate ostavljen je prazan prostor od preko jednog metra.

Postavljamo pitanje magistru Krešimiru Bolenči: je li ovo propisno osiguranje građevinske jame?

Također, lokalni mediji su 3. svibnja 2024. objavili snimku oštećenja u frizerskom salonu u Kraševoj ulici. Još jedan dokaz da se radovi izvode i da nisu zaustavljeni, kako tvrdite.

Posebno je nedopustivo da se radovi nastavljaju metodologijom za koju geomehaničar, magistar Bolanča u svojem nevelikom elaboratu „Stručno mišljenje o tehničkim rješenjima zaštite rovova za polaganje cjevovoda u četvrti Zvijezda“ (ev.oznaka: 924/2024) tvrdi i unaprijed najavljuje da su moguća daljnja oštećenja susjednih objekata.

Citiram Vaš odgovor na drugi zahtjev građana:

„2) Zahtjev da se učini detaljan snimak svih fasada- detaljan snimak učinjen je prije početka radova što je bila ugovorna obveza izvođača prije početka radova, a koji je navedenu dokumentaciju dostavio nadzoru. Naknadno su objekti obrađeni i opisani od strane statičara za konstrukcijski dio i geomehaničara za stanje temelja za što su učinjeni i elaborati.“

Molim Vas da predočite dokumentaciju osiguranja dokaza od strane ovlaštenog sudskog vještaka za sve objekte u ulicama Zvijezde koji su urađeni prije početka građevinskih radova!

Osobno sam svjedočio, uz još nekoliko svjedoka (uključujući i snimateljsku ekipu Al Jazeera Balkan) da su se u Kraševoj ulici po prvi puta osiguravali dokazi od strane ovlaštenog sudskog vještaka 2. svibnja 2024. godine. Dakle, nekoliko mjeseci nakon što je zgrada teško oštećena nestručnim izvođenjem radova na projektu Aglomeracije.

Citiram vaš odgovor na treći zahtjev građana:

„3) Zahtjev za neovisnom i stručnom revizijom projekta- revizija projekta , kako smo naveli na 2 sastanka predstavnicima inicijative te na konferenciji za medije, provedena je 2018.godine te će se učiniti zasebna neovisna revizija projekata zaštite građevinske jame kao i recenzija dosadašnjeg rada

Kriteriji koje je građanska inicijativa postavila Vodovodu i kanalizaciji kao kriterije u provedbi postupka nabave usluge neovisne i stručne revizije- ističemo da će sadržaj projektnog zadatka i kriteriji u procesu nabave biti definirani pravilima struke, uvjetima i kompleksnošću projekta te ostalim potrebnim uvjetima koje ponuditelj mora osigurati , a sve s ciljem kvalitetne, stručne i neovisne revizije“

Ponavljam da odgovor na zahtjev građana ne može biti davan na tiskovnim konferencijama i sastancima na kojima se nije vodio zapisnik.

Nadalje, za zakonsku reviziju, kojoj je projekta bio podvrgnut 2018. godine, je već utvrđeno da ju je izvršio dipl. ing. Branko Čordašev iz Karlovca, koji NIJE ovlašteni revident za geomehaničke konstrukcije.

U ovom trenutnu nije jasno da li je (i koji?) ovlašteni revident revidirao i izvedbene projekte, obzirom da je u njima došlo do velikih promjena u načinu zaštite građevinske jame. Stoga ne bi bilo zgorega da odgovorite i na to pitanje!

A što se tiče zahtjeva građana da se pri provedbi nove i nezavisne stručne revizije projekta vrednuju stručne reference revizora s 90% bodova, na sastancima koje spominjete, taj je zahtjev potpuno odbačen od strane Vodovoda i kanalizacije.

Citiram Vaš odgovor na četvrti zahtjev građana:

„4) Zahtjev za javnom objavom rezultata revizije- revizija će biti javno objavljena“

Upitno je hoće li dodatna revizija uopće biti provedena i pod kojim kriterijima, osim po cijeni. Posve je jasna namjera Vodovoda i kanalizacije da po mogućnosti ne provede nikakvu dodatnu stručnu i nezavisnu reviziju. A ako će je već i provoditi, da provede što jeftiniju i što nestručniju reviziju, kojom bi se pokušala prikriti sva nestručnost i neplanirana milijunska šteta koju je projekt Aglomeracije već uzrokovao u Karlovcu.

U takvoj situaciji potpuno nam je neshvatljivo ponašanje Grada Karlovca i poduzeća Vodovod i kanalizacija. Umjesto da zaštite javni interes, zaustave radove i ispitaju uzroke zbog kojih je već došlo do oštećenja 20% stambenog fonda karlovačke Zvijezde te traže promjenu načina izvođenja radova na način da do novih oštećenja više ne dođe – Grad Karlovac i poduzeće Vodovod i kanalizacija štite izvođača i zagovaraju nastavak radova istom tehnologijom?! Štoviše, unaprijed najavljuju da će do novih i još većih oštećenja doći te da je sve to očekivano, normalno i uobičajeno?! Građani sa zgražanjem i nevjericom prate ponašanje Grada Karlovca i poduzeća Vodovod i kanalizacija – koji svojim postupcima ne štite javni interes - i u očaju se obraćaju za pomoć ustanovama Europske unije.

Citiram vaš odgovor na peti zahtjev građana:

„5) Zahtjev za dosljednim provođenjem nadzora nad radovima kada ponovo krenu- ugovorima su definirane obveze i odgovornosti svih dionika, kako naručitelja, tako izvođača i nadzora te ih se isti moraju pridržavati. Prisutnost nadzornog inženjera prilikom izvođenja radova je obavezna, kao i do sada.“

Sasvim je jasno da do sastanka 23.4.2024; kada je prvi puta javnosti predstavljen magistar Krešimir Bolanča, na projektu nije bilo nikakvog geomehaničkog nadzora. Nakon toga je i dalje upitno da li se i kako provodi geomehanički i građevinski nadzor. Fotografije koje smo objavili u lokalnim medijima, i koje Vam prilažemo uz ovaj dopis, jasno pokazuju da se građevinski i geomehanički nadzor niti sada ne provodi. Nikada niste našli za shodno da na ove fotografije odgovorite.

Za građane Karlovca je neprihvatljivo da se radovi nastave metodom koja ne jamči da će sva oštećenja biti izbjegnuta.

Magistar Krešimir Bolanča, u svojem vrlo kratkom elaboratu od tek 7 strana pod nazivom „Stručno mišljenje o tehničkim rješenjima zaštite rovova za polaganje cjevovoda u četvrti Zvijezda“ (ev.oznaka: 924/2024), nedvosmisleno tvrdi da upotreba talpi može i ubuduće dovesti do oštećenja. Ponavljamo da niti upotreba krings oplata, na način na koji je upotrijebljena u Banajvčićevoj ulici, ne jamči da do oštećenja neće doći. Ako Grad Karlovac i Vodovod i kanalizacija misle da su to odgovori koji će zadovoljiti očajne i upropaštene građane Karlovca, silno se varaju!"

 

Izdvojeno


Reci što misliš!