AKTUALNO / VIJESTI

MIGRACIJE

Prema Popisu 2021. u Karlovačkoj županiji stalno prebivalište ima 9.407 osoba rođenih u inozemstvu, više od pola je iz Bosne i Hercegovine

Prema Popisu 2021. u Karlovačkoj županiji stalno prebivalište ima 9.407 osoba rođenih u inozemstvu, više od pola je iz Bosne i Hercegovine

U tri općine najviše "stranaca" dolazi iz Slovenije, a u svim ostalim općinama i gradovima iz BiH.

Iako su tek nakon Popisa 2021. krenule stvarne navale stranih radnika, taj podatak ipak i nema previše veze s onim o osobama koje imaju stalno prebivalište u Karlovačkoj županiji, a rođene su u inozemstvu. Naime, strani radnici uglavnom imaju privremeno boravište, a ne prebivalište pa vjerojatno nisu značajnije utjecali na ovu ljestvicu.

A, ona pokazuje da je prema posljednjem Popisu stanovništva u Karlovačkoj županiji živjelo 9407 osoba koje su rođene u inozemstvu, a od toga je većina iz Bosne i Hercegovine - njih čak 6199.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na drugom mjestu gotovo su izjednačeni doseljenici iz tri zemlje koji su na kraju svoje prebivalište pronašli u našoj županiji - iz Njemačke 761, iz Srbije 744 te iz Slovenije 732. U podacima su posebno istaknuti i Sjeverna Makedonija (182) te Kosovo (153) dok svi ostali - njih 636 - pripadaju u rubriku "ostale zemlje".

U gradu Karlovcu stalno prebivalište ima 4478 osoba rođenih u inozemstvu, od čega 2918 u Bosni u Hercegovini. Rođenih u Srbiji je 423, u Njemačkoj 380, u Sloveniji 217, u Sjevernoj Makedoniji 114 te na Kosovu 102.


Situacija je, razumljivo, vrlo slična i u drugim gradovima i većini općina, ali ima i iznimaka. Tako je u Kamanju, Ribniku i, posebno, Žakanju, u ovoj kategoriji najviše osoba koje su rođene u Sloveniji - u Žakanju čak 205 od ukupne brojke 257.

Dakako, pri "rođene" mislimo na mjesto prebivališta pri rođenju, a ne samu lokaciju rođenja, odnosno djeca koja su eventualno rođena u rodilištima sa slovenske strane se u ovom statističkom podatku ne vode kao rođena u Sloveniji ako im je prebivalište bilo u Hrvatskoj.

Izdvojeno


Reci što misliš!