AKTUALNO / VIJESTI

NOVA KOALICIJA

Pao je dogovor DP-a i HDZ-a, podijelili resore: Kako će izgledati kadrovska križaljka?

Pao je dogovor DP-a i HDZ-a, podijelili resore: Kako će izgledati kadrovska križaljka?
Davor Javorovic/PIXSELL

Sjednica Predsjedništva HDZ-a održat će se u 10 sati, a sjednica Nacionalnog odbora HDZ-a u 11 sati

Pao je dogovor HDZ-a i Domovinskog pokreta. Na sastanku u srijedu podijelili su resore, osigurali strukturu buduće Vlade i tako osigurali većinu u novom sazivu Hrvatskog sabora. Na redu su tranačka tijela koja moraju potvrditi koalcijski sporazum.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković potvrdio je da su u pregovorima s Domovinskim pokretom (DP) dogovorili da tri resora pripadnu toj stranici, uključujući demografiju zbog čega će biti osnovano i novo ministarstvo. Drugi resor je Ministarstvo poljoprivrede. Dogovoreno je da se Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja podijeli na pola i da pola tog budućeg novog ministarstva gospodarstva također preuzme kandidat ili kandidatkinja Domovinskog pokreta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Tri ministarstva idu Domovinskom pokretu
- DP donosi 12 potpisa
- Danas sjednica Predsjedništva HDZ-a i Nacionalnog odbora HDZ-a

U RTL-u Danas gostovao je potpredsjednik Vlade Ivan Anušić. "Imamo dovoljno, imamo 76 potpisa. Domovinski pokret donosi 12 potpisa u ovom trenutku. Kolakušić je dao izjavu da neće potpisati,i čini mi se da je na tragu tih izjava i gospodin Jurčević, ali u to nisam potpuno siguran", kazao je. 


U RTL Danas jučer gostovao je i zamjenik predsjednika DP-a Mario Radić. "Vidjet ćemo. Imamo sada Predsjedništvo, imamo službena tijela, neke postavke u pregovorima. Nakon ovoga ćemo razlučiti, da li je prhvaćen taj prijedlog koji je na stolu bio, i tko će biti ministri, ako to budu", poručio je Radić.

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava potvrdio je u srijedu, nakon što je postignut dogovor o formiranju parlamentarne većine i sastavljanju izvršne vlasti, odnosno buduće Vlade, pri čemu su DP-u pripala tri resora, da on ostaje gradonačelnik Vukovara.  Penava je održao konferenciju za novinare nakon što je postignut dogovor između DP-a i HDZ-a, dijela zastupnika nacionalnih manjina i partnera o formiranju parlamentarne većine te je naveo što je, temeljem dogovora, "pripalo" DP-u.

To je resor ministarstva demografije i useljeništva koji smatramo najvažnijim problemom, resor poljoprivrede jer želimo samodostatnost u proizvodnji hrane za koju je potrebna kvalitetna poljoprivredna proizvodnja, istaknuo je Penava na konferenciji za novinare.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u srijedu je u Jastrebarskom, poručio da će odnos tih stranaka biti partnerski, nastojat će "uspostaviti povjerenje i raditi u cilju onoga što je smisao Vlade".

Predsjednik tehničke Vlade u izjavi novinarima, ne navodeći imena, iznio je konture izgleda nove Vlade, koja će imati više resora, potvrdivši da će biti osnovano novo ministarstvo – Ministarstvo demografije kojem će na čelu biti osoba iz DP-a. Toj će stranci "pripasti" i Ministarstvo poljoprivrede, kao i resor Ministarstva gospodarstva koje će nastati razdvajanjem sadašnjeg Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Izdvojeno


Reci što misliš!