AKTUALNO / VIJESTI

Ispred Grada Karlovca

Ogulinski gradonačelnik Dalibor Domitrović: Šteta projektom Vodovoda i kanalizacije iznosi sto milijuna eura i platit će je kroz cijenu vode svi u Karlovačkoj županiji

Ogulinski gradonačelnik Dalibor Domitrović: Šteta projektom Vodovoda i kanalizacije iznosi sto milijuna eura i platit će je kroz cijenu vode svi u Karlovačkoj županiji

"Nadam se da nakon pripajanja ogulinske tvrtke karlovačka sličan projekt u Ogulinu neće provoditi na isti način", kazao je

Gradonačelnik Ogulina i predsjednik Županijske organizacije Socijaldemokratske partije Hrvatske Dalibor Domitrović je u Karlovcu ispred zgrade karlovačke gradske uprave u petak održao tiskovnu konferenciju na kojoj je ustvrdio da je paušalna procjena štete nastale za radova u sklopu projekta karlovačke gradske tvrtke Vodovod i kanalizacija između 50 i sto milijuna eura i da će je platiti svi građani Karlovačke županije jer se s krajem godine ostale komunalne tvrtke s područja vodoopskrbe i odvodnje pripajaju Vodovodu i kanalizaciji.

Naveo je da je Grad Ogulin pismom upozorio Europsku komisiju na probleme u Zvijezdi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Štitim interese svojih građana, ali i građana cijele županije. Dužan sam braniti građane i zaštiti ih – napomenuo je Domitrović.

Podsjetio je da je ova tiskovna konferencija najavljena u srijedu i da je istoga dana Vodovod i kanalizacija reagirala "skretanjem teme na druge probleme Ogulina koji u biti ne postoje".


- Govore o tome da se Grad Ogulin i Vodovod i kanalizacija Ogulin odbijaju pripojiti Vodovodu i kanalizaciji, no to nije istina. Dan nam je prijedlog ugovora za pripajanje po kojemu postajemo dio društva Vodovod i kanalizacija. Dakle, sve obveze preuzimamo na sebe. Tvrde da nismo prijavili sličan projekt u Ogulinu. Greška u toj prijavi je iz 2010. godine kada je u Ogulinu na vlasti bila Hrvatska demokratska zajednica. Priuštivost je tada iznosila tri i pol posto, a mora biti ispod tri. Dakle, izuzetno loše su projektirali i Europska komisija je odbila projekt. Preuzeli smo posao na tome i prije dva tjedna ide prijava projekta vrijednog 36 milijuna eura. Sve što su iznijeli prije dva dana je laž. Pozivam sve načelnike i gradonačelnike da podrže inicijativu i da nas zaštite od visokog troška i najvjerojatnije visoke cijene usluge kojom ćemo platiti ovu štetu – poručio je Domitrović.

Izrazio je nadu da nakon pripajanja drugih tvrtki Vodovod i kanalizacija neće sličan projekt na isti način provoditi i u Ogulinu.

- Strahujemo da bi moglo biti tako. Već nastalu štetu će platiti svi građani Karlovačke županije kroz cijenu vode – ustvrdio je Domitrović.

Branka Horvatić iz Šimunićeve ulice je također napomenula da će "svi građani Karlovca snositi posljedice".

- Pred nekoliko mjeseci smo ove radove prijavili Državnom inspektoratu, Državnom odvjetništvu, Europskoj uniji... Neka se ispita što su napravili. Čini mi se da postoji zakon šutnje i da se ne smije dirnuti u Zvijezdu. Neka nas gradske vlasti prestanu obmanjivati. Rekli su da prijavimo svoje štete prvo statičarima, a oni nisu ništa poduzeli. Nakon toga su rekli da zovemo policiju, no ona može samo napraviti zapisnik. Nakon toga su nas usmjerili na osiguranje, no ono ne plaća odštete za štetu nastalu vibracijama na manje od pet metara od gradilišta – iznijela je B. Horvatić.

Navela je da su problemi u tom dijelu Kineske četvrti započeli i prije radova na vodovodu i kanalizaciji, radovima na Oružani, koja se prenamjenjuje u Regionalni centar kompetentnosti Tehničke škole Karlovac.

- Tražimo od Grada pisano jamstvo da će nadoknaditi štetu. Ništa napismeno nismo vidjeli, samo hrpu neistina i laži. Gradonačelnik je rekao da će Radićeva biti popločena u travnju, a sada je svibanj i nije niti započelo popločavanje. Kada je prije ranije rađena kanalizacija nijedna kuća nije bila oštećena, mada su naše kuće stare oko dvije stotine godina – rekla je B. Horvatić.

Predvodnik inicijative građana Gaze Milan Medić je ponovio da je na istome mjestu u Kraševoj ulici prije umalo 30 godina rađena kanalizacija na dubini od sedam metara bez ikakvih oštećenja.

- To navodim kao osvrt na laži iz Vodovoda i kanalizacije da ne postoji nikakva druga tehnologija koja ne bi mogla dovesti do oštećenja kuća. Ovo je već treći krug na obnovi kanalizacije u zaštićenim dijelovima Karlovca i tek sada dolazi do ovakvih katastrofalnih oštećenja. Kako mogu tvrditi da ne postoji druga tehnologija i gdje u svijetu postoji takav projekt koji predviđa oštećenja? Rezolutno odbijamo razgovarati s Gradom Karlovcom i Vodovodom i kanalizacijom o nastavku radova na način da se uzrokuju nove štete – rekao je Medić.

Ustvrdio je da je gradonačelnik Domitrović je "prepoznao ovaj problem", a da karlovački Damir Mandić "očito ne prepoznaje javni interes svojega grada, zagovara daljnji nastavak radova i razlupavanje".

- Neka neovisna stručna revizija pokaže tko je kriv za katastrofalnu štetu i kako nastaviti radove na stručan način i bez novih oštećenja. Ako izvođač ne zna raditi, bolje neka ne radi – istaknuo je Medić.

Izvođač radova je GIP Pionir iz Zagreba.

- Za sada je najava da će se nastaviti raditi korištenjem talpi. Vodovod i kanalizacija je 23. travnja predstavila geomehaničara Krešimira Bolanču i to je prvi puta da se stručan geomehaničar pojavljuje u timu glavnog nadzornog inženjera, što je samo po sebi katastrofalna informacija jer to znači da su do tada sve ove štete uzrokovali bez prikladnog geomehaničkog nadzora. Bolanča je u svom elaboratiću jasno napisao da će se nastaviti raditi s talpama i da će se primjenom te tehnologije oštetiti još zgrada. Možemo očekivati, dakle, da će porazbijati još par desetaka kuća u Bencetićevoj, Gambonovoj i Draškovićevoj. Nigdje nema u svijetu da se radovi provode tako da se oštećuju okolni objekti. Zašto se vadila nova kanalizacija iz Kraševe? Ona je imala amortizacijski rok od 50 godina. To znači da se nije niti otplatila. Zašto su radili novu kanalizaciju? Zašto njezino postavljanje nije izazvalo oštećenja? Postoje tehnologija, struka i inženjerija koja zna raditi. Kako sada na istu dubinu stavljaju istu takvu kanalizaciju s razbijanjem svih zgrada u Kraševoj i Klaićevoj – naveo je Medić.

Upitan za ime i prezime geomehaničara koji bi potvrdio njegove stavove, Medić je odgovorio da to ne može navesti.

- Pitajte sami, nađite stručnjake. Ne znam koji bi geomehaničar potvrdio moje mišljenje. Moje izjave potvrdite s bilo kojim stručnim geomehaničarom – poručio je Medić novinarima.

Zatražili smo očitovanje Grada Karlovca i Vodovoda i kanalizacije.

Izdvojeno


Reci što misliš!