AKTUALNO / VIJESTI

ZABAVA I EDUKACIJA

Učenici OŠ Rečica učili o zemljama njemačkog govornog kruga kroz - slastice! Na Dan Europe pripremili prigodan program

Učenici OŠ Rečica učili o zemljama njemačkog govornog kruga kroz - slastice! Na Dan Europe pripremili prigodan program

Učenici OŠ Rečica tijekom nastavne godine 2023./24. sudjelovali su u projektu "Ljubav ide kroz želudac". Projekt je nastao povezivanjem dvije izvannastavne aktivnosti - Domaćinstva i Njemačke radionice - te suradnjom voditeljica ovih izvannastavnih aktivnosti, učiteljice njemačkog jezika, Nikoline Štedul Kožar i učiteljice kemije i tehničke kulture, Blaženke Mravunac i učenika uključenih u navedene izvannastavne aktivnosti.

Glavni cilj ovog projekta je da učenici na zabavan i edukativan način kroz izradu slastica upoznaju države u kojima se govori njemački jezik, razvijaju praktične životne vještine te komuniciraju u opuštenoj atmosferi i usavršavaju njemački jezik.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Vrijednost projekta prepoznalo je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja te ga je potpomoglo djelomičnim financiranjem.

20-ak učenika je tijekom godine „putovalo“ zemljama u kojima se govori njemački jezik (Njemačka, Austrija, Švicarska i Lihtenštajn). Proučavali su opće podatke, kulturu, običaje, tradiciju i prehrambene navike svake zemlje. Najviše su se zadržali na slasticama po kojima su te zemlje poznate. Slastice su kasnije pripremali na satovima domaćinstva.


Na Dan Europe, 9.svibnja 2024.godine, sudionici projekta pripremili su prigodnu priredbu kojom su predstavili svoj rad učenicima škole, učiteljima, roditeljima i predstavnicima lokalne zajednice. U holu škole bili su izloženi plakati i fotografije izrađene tijekom provedbe projekta. Prikazana je reportaža koju su pripremili sudionici projekta uz koju su učenici na njemačkom jeziku recitirali , „repali“ i pjevali prigodne pjesme povezane sa slasticama. Najveće oduševljenje gledatelja je izazvalo plesanje bečkog valcera.

Pripremljeno je 15-ak vrsta različitih slastica karakterističnih za zemlje njemačkog govornog područja koje se izložene na štandovima zajedno s receptima. Za učenike koji nisu sudjelovali u projektu pripremljene su radionice tematski povezane s projektom, igrali su kvizove, izrađivali zastavice.

Nakon predstavljanja projekta i priredbe slijedilo je druženje uz degustaciju pripremljenih slastica.

S obzirom na to da su povratne informacije bile pohvalne, postoji mogućnost nastavka projekta i druge godine.

Izdvojeno


Reci što misliš!