AKTUALNO / VIJESTI

SINDIKATI

Županijski sud odbio žalbu Grada Slunja i Dječjeg vrtića Slunj - štrajk u vrtiću je legalan i od ponedjeljka se nastavlja

Županijski sud odbio žalbu Grada Slunja i Dječjeg vrtića Slunj - štrajk u vrtiću je legalan i od ponedjeljka se nastavlja

"Radnici su spremni na kompromis, no Grad Slunj i dalje odbija potpisati Kolektivni ugovor", tvrde u Sindikatu.

Županijski sud u Karlovcu odbacio je tužbeni zahtjev Dječjeg vrtića Slunj i Grada Slunja za zabranu provedbe štrajka zaposlenih u Dječjem vrtiću Slunj, javljaju iz Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske.

Kako ističu u Sindikatu, Grad Slunj se na početku oglušio na inicijativu sindikata za kolektivnim pregovorima, nakon čega je sukladno zakonskim propisima otvoren postupak mirenja. U procesu mirenja između Sindikata i Grada, usuglašene su odredbe Kolektivnog ugovora, pri čemu su članovi pristali na visinu plaća po „staroj“ Uredbi o nazivima radnih mjesta, uvjetima za raspored i koeficijentima za obračun plaće u javnim službama, s namjerom da se kolektivni pregovori ponovno otvore na jesen. Grad Slunj je jednostranom i neočekivanom odlukom prekinuo mirenje sa Sindikatom obrazovanja medija i kulture Hrvatske (SOMK) u kolektivnim pregovorima za zaposlene u dječjem vrtiću Slunj te je Sindikat u dogovoru s članstvom pokrenuo zakonske radnje za organizaciju štrajka, koji je započeo u ponedjeljak, 6. svibnja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zaposlenicima dječjeg vrtića Slunj, odnosno članovima Sindikata, prioritet je potpisati Kolektivni ugovor, kako bi se osjećali sigurnije da se njihova prava neće u budućnosti smanjivati jednostranim odlukama poslodavca te pristaju i na nižu cijenu rada nego to Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju i aktualna Uredba propisuju. Bez obzira na kompromis na kojeg su radnici spremni, Grad Slunj, tvrde iz Sindikata, i dalje kategorički odbija potpisati Kolektivni ugovor. S obzirom na današnju presudu, Gradu Slunju poručuju da ostajemo u štrajku do postizanja dogovora.

Izdvojeno


Reci što misliš!