AKTUALNO / VIJESTI

POZDRAV LJETU

Već sada sve je spremno za Ivanjski krijes - višestoljetna karlovačka manifestacija ove godine i s nekim novim sadržajima

Već sada sve je spremno za Ivanjski krijes - višestoljetna karlovačka manifestacija ove godine i s nekim novim sadržajima
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Posebne suvenire krijesa prodavat će udruge Jak kao Jakov i Rajska ptica.

Kalendarsko ljeto stiže 21. lipnja, no ono karlovačko već 245 godina (a vjerojatno i duže, no ovo je ono što pouzdano znamo iz starih zapisa) tradicionalno počinje dva dana kasnije, na Ivanje, kada na obalama Kupe Karlovčani pozdravljaju ljeto ivanjskim krijesovima.

S vremenom je to preraslo u veliku gradsku manifestaciju koja ove godine donosi i novitete. Tako će program započeti već u subotu kada će Banijanci i Gažani još malo produbiti svoj prijateljski rivalitet i na Gazi se, kod Prirodoslovne škole, ogledati u košarci i pikadu. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U nedjeljno jutro svi oni koji žele saznati više o krijesovima mogu se uključiti u besplatnu tematsku turističku turu "Ivanje i Ivančice", a u 18 sati na igralištu Radnika na Gazi dvije će kupske četvrti odmjeriti snage u nogometu. 

Onaj pravi službeni početak je u 20 sati na sredini kupskog mosta, gdje će Gažani i Banijanci tradicionalno povlačiti uže, ali ovog puta ne samo muškarci, već i žene te djeca. Uz bogat ugostiteljski i zabavni program kulminacija će biti u 22 sata s vatrometom i paljenjem krijesova koji će označiti dolazak novog ljeta. 


Na Baniji će posjetitelje zabavljati Strings Band, a na Gazi Boemi, ali tamo ih čeka i bogat program u Skladišnoj ulici gdje će svirati rock bend Superjunaci, pripremljene su likovne i glazbene radionice za najmlađe, predstavit će se i polaznici Glazbenog centra Buka, a sve generacije zasigurno će posebno zanimati izložba starih fotografija Gaze. U programu će sudjelovati i Plesni klub CasaBlanka, ali i karlovački mališani s izložbom radova "Krijes u dječjim očima".

Posebne suvenire, privjesak u obliku paleta od kojih je sačinjen krijes te magnet krijesa izradio je Tomislav Jelinić, prodavat će ih udruge Jak kao Jakov i Rajska ptica, a sav prihod bit će namijenjen njihovim korisnicima i štićenicima.

Na kraju, treba reći da ćete krijes i ove godine moći gledati i s Kupe! Naime, kajaci kreću u 21 sat na Dubovcu pa će najsretniji i najbrži s prijavama moći krijesove i vatromet gledati i iz posebno atraktivne perspektive.

Izdvojeno


Reci što misliš!