AKTUALNO / VIJESTI

TRILOGIJA PRIOPĆENJA

Karlovački Možemo! još jednom o kinu - odgovor i upozorenje Povjerenika za informiranje potvrđuju da smo u pravu

Karlovački Možemo! još jednom o kinu - odgovor i upozorenje Povjerenika za informiranje potvrđuju da smo u pravu

"Kino Edison već smo hvalili i želimo mu i daljnje profiliranje".

Karlovačka organizacija Možemo! obratila se javnosti još jednom po pitanju zapošljavanja u kinu Edison, a nakon pristiglog odgovora Povjerenika za informiranje (koji je također predočen medijima). U priopćenju ističu:

"Podsjetili bismo javnost da smo početkom svibnja medijima dostavili priopćenje u kojem smo upozorili na nezakonitosti u zapošljavanju u Kinu Edison.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pritom neizostavno želimo reći da nam je iznimno drago da je Karlovac, nakon dugo vremena, dobio kino i da više od svega želimo da ta javna ustanova bude primjer rada ustanove u kulturi, da se razvija na dobrobit svih građana ovoga grada. Podsjećamo također da je naša vijećnica na sjednici Gradskog vijeća u travnju ove godine, diskutirajući na točki dnevnog reda Izvješće o radu javne ustanove Kino Edison u 2023., snažno pohvalila program i rad ove ustanove. Stoga nam je još više stalo da ga ne uništi politički utjecaji i stranačko zapošljavanje, kao što je to slučaj s drugim institucijama u gradu.

Zbog svega toga naša je dužnost da kao oporbena politička stranka u gradu Karlovcu upozorimo na nepravilnosti, pogotovo ako nas građani obavijeste o tim nepravilnostima. Dakle, priopćenjem smo htjeli upozoriti odgovorne u Kinu Edison da ne rade u skladu sa zakonom.


Iznenadila nas je reakcija ravnatelja Ivana Gojmerca na naše priopćenje. Prvo nas je iznenadilo jer smo iz njegova odgovora shvatili da ne razumije pravni okvir u kojem bi trebao djelovati u rukovođenju javnom ustanovom. Drugo, začudila nas je njegova izjava da skupljamo jeftine političke bodove uoči predstojećih lokalnih izbora. Tom izjavom ravnatelj Gojmerac je prešao s profesionalne razine, u kojoj se trebao zadržati, na političku razinu. Smatramo da je to nedopustivo da se ravnatelj s razine funkcije koju obnaša bavi političkim ocjenama i kvalifikacijama.

Nakon toga poslali smo upit Povjereniku za informiranje radi li Kino Edison u skladu sa zakonom u postupku provođenja natječaja za zapošljavanje. Kada smo dobili odgovor, predočili smo ga javnosti. U tom odgovoru povjerenik za informiranje jasno navodi koje su obveze javne ustanove prilikom objave natječaja za zapošljavanje, koje Kino Edison nije ispunilo. Međutim, ravnatelj Gojmerac je i u svome drugom priopćenju ostao dosljedan tvrdnji da je Kino Edison ispunilo sve zakonske obveze prozivajući Možemo! da se ne vodi činjenicama.

Danas ćemo završiti trilogiju naših priopćenja vezano za nepravilnosti u natječajima za zapošljavanje u Kinu Edison na način da ćemo javnosti podijeliti upozorenje koje je Povjerenik za informiranje uputio Kinu Edison u kojem zaključuje “... objava jedne obavijesti u kojoj se nakon provedenog natječaja retroaktivno opisuje sadržaj natječaja, na koji način su se zainteresirani kandidati mogli prijaviti te koju dokumentaciju su trebali podnijeti radi prijave na natječaj te ujedno tko je izabran, ne smatra se ispunjavanjem zakonske obveze proaktivne objave informacija iz članka 10. stavka 1 . točke 10. Zakona” te su JU Kino Edison naložene sljedeće obveze:

- odrediti službenika za informiranje u ustanovi Kino Edison;

- dostaviti odluku o određivanju službenika za informiranje Povjerenici za informiranje;

- osigurati ispunjavanje obveze proaktivne objave informacija iz članka 10 stavka 1. točke 13. i članka 13. Zakona;

- ubuduće pri raspisivanju natječajnih postupaka, pravodobno objavljivati informacije iz članka 10. stavka 1. točke 10. Zakona te

- kontinuirano ispunjavati predmetne zakonske obveze.

O poduzetom je Kino Edison dužno izvijestiti Povjerenika za informiranje u roku 10 dana od zaprimanja upozorenja.

Ovime naša intervencija prestaje, a s iskrenom željom da se Kino Edison i nadalje profilira u nezavisnu i aktualnu karlovačku instituciju kulture."

Izdvojeno


Reci što misliš!