AKTUALNO / VIJESTI

Županijska skupština

Usvojen županijski program potpora male vrijednosti u poljoprivredi. Močnik (HSS): Malo, možda tek za hobiste

Usvojen županijski program potpora male vrijednosti u poljoprivredi. Močnik (HSS): Malo, možda tek za hobiste

Odnosi se na razdoblje od 2024. do 2026., a ukupna je vrijednost 658.000 eura

- Karlovačka županija je krenula revolucionarno s podizanjem poljoprivrede i lani je bio pokrenut projekt uspostave regionalnog centra za otkup i preradu voća u Cetingradu. Do kuda smo stigli s time? Bila je najavljena i klaonica s preradom mesa u Krnjaku te mljekara – od toga nema ništa. U međuvremenu je poljoprivrednika nestalo, a proizvođača mlijeka je još stotinjak – poručio je vijećnik Hrvatske seljačke stranke Zdenko Močnik na sjednici Županijske skupštine Karlovačke županije u četvrtak u Karlovcu.

Naveo je i da je Vlada Republike Hrvatske po planu oporavka mliječnog sektora izdvojila 590 milijuna eura, da su odrađene neke radionice, "animirani ljudi" i da ih se prijavilo njih 470 na taj poziv te da je Vlada ujedno svakoj županiji dala po 70.000 eura za mliječni sektor i to je ocijenio "jako dobrim".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Poznajem naše proizvođače mlijeka jer sam bio predsjednik udruge proizvođača kada je imala 3.600 članova, a sada ih je 110. Interes ljudi ne postoji, a novac je, naravno, uvjetovan. U Europskoj uniji smo fačeki – rekao je Močnik.

Gorana Ilića iz Možemo je zanimalo vrši li se temeljita analiza stanja poljoprivrede, a pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Županije karlovačke Branka Šeketa Karlović mu je odgovorila da se to čini izradom niza strateških dokumenata, i da njezin odjel stalno prati stanje na temelju čega formiraju programe i natječaje. Govoreći o problemima u mljekarstvu rekla je da tržište diktira otkup proizvoda i da Županija karlovačka može biti posrednik, pa da su tako nedavno pisali velikim trgovačkim lancima s molbom da razmotre otkupe lokalnih proizvođača.


Nakon toga je s 33 glasa za i jednim suzdržanim usvojen prijedlog Programa potpora male vrijednosti u poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Karlovačke županije za razdoblje od 2024. do 2026. godine. Pročelnica je rekla da je "prethodnih godina" po programu potpora poljoprivrednicima isplaćeno 240.000 eura i da će se na temelju programa koji je usvojen u četvrtak raspisivati godišnji javni pozivi.

Njegova je ukupna vrijednost 658.000 eura, a predviđa niz mjera na području biljne proizvodnje, stočarstva, edukacije i osposobljavanja, osiguranja usjeva, nasada i životinja, obeštećenja u slučajevima neproglašenih prirodnih nepogoda, analize tla, proizvoda, stočne hrane i slično, nabavke mehanizacije i strojeva, pčelarstva i subvencioniranja kamata na kredite za ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju.

Sedam je mjera za ulaganja u ruralni razvoj – unapređenje poljoprivrede u biljnoj proizvodnji i prerade u stočarskoj, za analizu prerađenih poljoprivrednih proizvoda, za razvoj proizvodnje i promociju proizvoda, za promociju pčelarstva i za digitalizaciju poljoprivrede.

Financira se do 50 posto prihvatljivih troškova, najviše sa sedam tisuća eura po poljoprivredniku, odnosno jedan poljoprivrednik se može javiti s najviše tri prijave. Najviše se boduju vrsta proizvodnje i vrsta ulaganja.

- Javno savjetovanje je trajalo 30 dana i primijenili smo sve konstruktivne prijedloge, a Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Republike Hrvatske je dalo pozitivno mišljenje na naš prijedlog programa – rekla je B. Šeketa Karlović.

Močnik je pohvalio povećanje novca, no istaknuo da ne može biti zadovoljan jer "nema pokazatelja".

- Ne činimo dovoljno za one koji danonoćno rade. Pustili smo trgovačke lobije i šalabajzere da nam prodaju maglu. Prerađivačkoj industriji smo opet dali zemlju u koncesiju, a uvoze telad, proizvode junad i sudjeluju na istim mjerama kao i ja. Kao proizvođač mlijeka bez poticaja ne bih preživio jer je moj ulazni trošak 60 centa, a prodajna cijena 50. Nemam državnu zemlju na raspolaganju, nego privatnu. Imam susjede koji me vole, mrze, cijene i poštuju, šikaniraju, ali sam takav kakav već jesam 31 godinu, stišćem zube, žanjem i sijem gdje normalan čovjek ne bi nikada – rekao je Močnik.

Apleirao je da se usmjeri na lokalnu proizvodnju domaće i zdrave hrane.

- Prosječan životni vijek držaoca mliječnih krava je 59 godina, a to je zato što je riječ o robiji. U poljoprivredi je sve nemoguće skupo, a ovo što je predviđeno programom je vrlo malo, možda jest nešto za hobiste, ali ništa za profesionalnog poljoprivrednika – dodao je Močnik.

Ilić je istaknuo da predviđeni poticaji "možda i imaju neku svoju ulogu", ali da je kontekst loš.

- Navodno PPK više nema niti jednog kooperanta u Karlovačkoj županiji, a da Žitoproizvod ne želi na skladištu imati viškove žitarica od lokalnih proizvođača. Kontekst moramo pod hitno mijenjati, napraviti sve što možemo da se poljoprivredni proizvodi plasiraju prvenstveno u lokalnoj zajednici. Ovaj program je krpanje, a kontekst je zastrašujući – poručio je Ilić.

Vijećnik Nove ljevice Dimitrije Birač je kazao da je program razrađen i naglasio da će se razvojem poljoprivrede razviti i ruralni prostor te tako očuvati.

Zoran Vučinić iz Hrvatske demokratske zajednice je predbacio Močniku da iznosi samo svoje probleme, odnosno probleme mljekara.

- Imam 50 košnica jer se volim time baviti – rekao je.

Močnik mu je odgovorio da priča o mljekarstvu jer je mljekar i zato što zbog politika Europske unije mlijeka više neće niti biti.

- Pčelari su htjeli prevariti pčelu tako što joj nisu pustili da jede ono od čega živi, nego su joj davali hranu, melasu i slično, pa je postala neotporna. Nemojte se bojati proizvođača mlijeka jer će ionako izumrijeti – poručio mu je Močnik.

Izdvojeno


Reci što misliš!