AKTUALNO / VIJESTI

DUGA TRADICIJA

Tradicionalni karlovački doček ljeta na obalama Kupe okupio tisuće građana na 245. obljetnicu Ivanjskih krijesova! FOTO GALERIJA

Tradicionalni karlovački doček ljeta na obalama Kupe okupio tisuće građana na 245. obljetnicu Ivanjskih krijesova! FOTO GALERIJA

U ostalim nadmetanjima ove su godine bolji bili Gažani, a čiji je krijes bio bolji - to je već stvar osobnih dojmova.

Punih 245 godina, a vjerojatno i dulje (no, prvi sačuvani zapisi su iz 1779. godine) Karlovčani ljeto dočekuju i pozdravljaju ivanjskim krijesovima. S vremenom preraslo je to u mnogima omiljenu gradsku manifestaciju koja neovisno o vremenu, ostalim događanjima i bilo čemu drugom privlači tisuće Karlovčana na obale Kupe.

Bilo je tako i ove godine, kada je program po prvi puta započeo i dan ranije, jer su Gažani i Banijanci odlučili svoje rivalstvo i dodatno "podebljati" ogledima u pikadu i košarci. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U obje subotnje discipline bolja je bila Gaza - u pikadu 9:7, a u košarci 30:18, no program na samo Ivanje otvorila je nogometna utakmica u kojoj je Banija slavila sa 5:3.

Ipak, najveća pozornost uvijek je na povlačenju užeta, a dvostruku pobjedu ove su godine odnijeli Gažani - prvo su bili bolji u "glavnom" muškom natjecanju, a zatim su jači bili i klinci iz vrtića, iako je kod njih pobjeda bila najmanje važna, a veliki aplauz dobili su baš svi s obje strane! Nažalost, otpalo je žensko povlačenje užeta, pokrenuto lani - tada su djevojke izuzetno hrabro povlačile uže po pravoj ljetnoj oluji, ove godine nažalost se nisu uspjele skupiti Banijanke.


Na obje obale krenuo je i zabavni program u kojem je ovog puta, mora se reći, znatno prednjačila Gaza. Već od poslijepodnevnih sati postavljene su izložbe starih fotografija Gaze, ali i dječjih radova posvećenih krijesu, u Skladišnoj ulici organizirana je gotovo posebna mala manifestacija s likovnim i glazbenim radionicama za najmlađe, svirali su Superjunaci i Martin Ladika, a malo dalje na gažanskoj "špici" i TS Boemi. Dakako, to ne znači da zabavno nije bilo i Banijancima uz Strings Band, naprotiv, no dojma smo da se na toj strani obale svakako može pojačati program.

Veliki vatromet i paljenje krijesova, koji su se i ove godine mogli pratiti i iz kajaka na sredini Kupe, bili su posebno svečan trenutak i službena najava ljeta, koje je ove godine uspješno otjeralo i kišu koja je praktički cijeli dan prijetila, ali je ipak pričekala da se sve završi kako treba. 

A, čiji je krijes bio veći, ljepši, bolji? To ćemo, kao i svake godine, prepustiti osobnim dojmovima. I jedan i drugi bili su i više nego upečatljivi pozdrav još jednom karlovačkom ljetu.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!