AKTUALNO / VIJESTI

Na Viru

U sklopu 11. ljetne škole mladih Karlovačke županije policajka Anita Gračan predavala o nasilju na internetu i trgovini ljudima

U sklopu 11. ljetne škole mladih Karlovačke županije policajka Anita Gračan predavala o nasilju na internetu i trgovini ljudima
Policijska uprava karlovačka

S tim je u organizaciji Crvenog križa upoznato dvadesetak učenika petih, šestih, sedmih i osmih razreda osnovnih škola

U sklopu 11. ljetne škole mladih Karlovačke županije koja se održava od srijede do ponedjeljka na Viru u organizaciji Crvenog križa u četvrtak je policijska službenica za nadzor, planiranje i prevenciju Policijske uprave karlovačke Anita Gračan održala za dvadesetak učenika koji pohađaju peti, šesti, sedmi i osmi razred osnovnih škola predavanje o nasilju i sigurnosti na internetu te trgovanju ljudima radi prevencije manifestiranja neprihvatljivih oblika ponašanja mladih, radi toga da se mlade upozna s globalnim problemom trgovine osobama, kao i radi toga da bi ih se senzibiliziralo i motiviralo za humanitarni rad, izvijestila je PU karlovačka.

Dodala je da mladi komuniciraju međusobno uglavnom posredstvom društvenih mreža i da se uglavnom informiraju na tim platformama i posredstvom medija, a da policija ima "nezaobilaznu ulogu u preveniranju nezakonitosti koje se odnose na sve oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece, osobito kada se nezakonite radnje odvijaju putem sajber tehnologije".

Učenici su upoznati s pojmom sajberbuliinga koji se odnosi na svaki oblik nasilja koji se događa na internetu ili putem mobitela s ciljem uznemiravanja. A. Gračan je objasnila da su tim oblikom nasilja obuhvaćeni vršnjaci, odnosno to se događa kada su dijete ili tinejdžer izloženi napadu drugog djeteta ili tinejdžera ili grupe vršnjaka posredstvom interneta ili mobitela.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Počinitelj može žrtvi biti poznata ili nepoznata osoba, a napadi mogu biti izravni i preko posrednika – objasnila je A. Gračan.

Dodala je da na svaki navedeni oblik međuvršnjačkog nasilja na internetu, bez obzira je li to uhođenje, vrijeđanje, uznemiravanje, kreiranje internetskih stranica koje sadrže priče, crteže ili slike na račun djeteta ili tinejdžera ili nešto drugo što kod žrtve izaziva osjećaj straha, depresije ili nelagode, treba reagirati i prijaviti kako bi počinitelji bili otkriveni.


Nasilje mogu prijaviti na klasičan način pozivom na broj telefona 192 ili dolaskom u policijsku upravu ili postaju, ali i mrežnom prijavom preko aplikacije Red Button, u prijevodu crveni gumb. Ta je aplikacija posebno prilagođena djeci i omogućuje jednostavno prijavljivanje.

Trgovinu ljudima je opisala kao najbeskrupolozniji oblik kršenja ljudskih prava kojim se žrtvi ograničavaju mogućnost kretanja, komuniciranje s obitelji i okolinom te ih se iskorištava u prostituciji, radu, ugovaranjem brakova ili radi trgovine organima.

Izdvojeno


Reci što misliš!