AKTUALNO / VIJESTI

Ulaz slobodan

Muzej Domovinskog rata Karlovac - Turanj radi do 20 sati na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, a tim povodom održana dva predavanja

Muzej Domovinskog rata Karlovac - Turanj radi do 20 sati na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, a tim povodom održana dva predavanja

General-bojnik u miru Josip Štimac je predstavio djelovanje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, a brigadir u miru Nikola Turkalj Specijalne jedinice policije "Grom" Policijske uprave karlovačke u vojno-redarstvenoj operaciji "Oluja"

Sjećanje na Domovinski rat treba čuvati, produbljivati, ali i braniti od onih koji ne mogu prihvatiti pobjedu koja se izučava diljem svijeta – poručio je u ponedjeljak u Muzeju Domovinskog rata Karlovac – Turanj ravnatelj Muzeja grada Karlovca Igor Čulig uoči predavanja generala-bojnika u miru Josipa Štimca o ulozi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u vojno-redarstvenoj akciji "Oluja" te brigadira u miru Nikole Turkalja o djelovanju Specijalne jedinice policije "Grom" Policijske uprave karlovačke u istoj oslobodilačkoj akciji čime je ova ustanova u kulturi obilježila Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.

Štimac je napomenuo da je naše ratno zrakoplovstvo od 1991. godine do 1995. prošlo put od korištenja poljoprivrednih i sportskih zrakoplova i ručnog bacanja improviziranih bombi učinjenih od bojlera do moderne grane vojske, odnosno od nemoći iz 1991. godine kada je neprijateljska vojska suvereno gospodarila hrvatskim zračnim prostorom do obrnutog odnosa snaga 1995.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Za "Oluju" smo imali elemente protuzračnog sustava S-300, što smo pokazali na mimohodu na Jarunu 1995. godine i tako uplašili neprijatelja – rekao je Štimac.

Dodao je da je Hrvatsko ratno zrakoplovstvo manevarskom i vatrenom moći dosta pomoglo u "Oluji", ali i to da je ona počela 4. kolovoza u 4 sata, a ne u 5, kako se uobičajeno govori u javnosti jer su prvo zrakoplovi djelovali na komunikacijski sustav Vojske Republike Srpske Krajine. HRZ je također osiguralo da se ne djeluje iz zraka po hrvatskim postrojbama na terenu, a za slučaj da se u istočnoj Slavoniji i Baranji angažira Vojska Jugoslavije od dijela autoceste kod Slavonskog Broda je učinjena pista, odnosno taj dio prometnice je pretvoren u aerodrom.


- Djelovanja po civilima nije bilo. Na cesti prema Petrovcu su tenkovima u povlačenju gazili preko traktora i prikolica. Pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva nisu činili ratne zločine, a i general Pavle Miljavac je strogo branio da se djeluje po civilima. Mada nije ratni zločin ako se djeluje po vojsci koja je pomiješana sa stanovništvom, niti to nismo činili. Drago mi je da smo iz toga izašli čista obraza. Oni jesu dizali neke optužnice, ali bez osnove – rekao je Štimac.

Za "Oluje" je izvedeno 535 letova.

FOTO GALERIJA...

Turkalj je za operacije "Oluja" bio pomoćnik zapovjednika "Gromova", a objasnio je da su jedina specijalna postrojba Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske koja je djelovala tada na dva bojišta – jedan dio je bio na Velebitu, a drugi na spoju zbornih područja Karlovac i Gospić zajedno s pripadnicima 1. gardijske brigade "Tigrovi". Kod Velike Kladuše su izašli na državnu granicu s Bosnom i Hercegovinom.

- Koliko god pričali o tome, emotivno je i teško pričati na današnji dan o tome. Rado se nalazimo, obilazimo mjesta i klanjamo se onima koji su dali živote te njegujemo što smo stvorili u ratu – rekao je Turkalj.

Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj na ovaj praznik radi do 20 sati i ulaz je besplatan, a najkasnije se može ući u 19.30.

Izdvojeno


Reci što misliš!