AKTUALNO / VIJESTI

ZADOVOLJNI TIJEKOM

Ministrica Vučković obišla radove na izgradnji Centra za gospodarenje otpadom na Babinoj gori, najavila i dodatnih 10 milijuna eura za ovaj projekt

Ministrica Vučković obišla radove na izgradnji Centra za gospodarenje otpadom na Babinoj gori, najavila i dodatnih 10 milijuna eura za ovaj projekt

Građani ne trebaju brinuti za zaštitu okolišta, poručila je županica.

Ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković obišla je radove na izgradnji Centra za gospodarenje otpadom Babina gora. Projekt je vrijedan 62 milijuna eura bez PDV-a. 

- Centar je namijenjen zbrinjavanju komunalnog otpada s područja Karlovačke županije, dijela Ličko-senjske i dijela Sisačko-moslavačke županije, a kapacitet će mu biti 30 tisuća tona mješanog komunalnog otpada. Od planiraniih šest, jučer je dobivena peta građevinska dozvola. Po svim dozvolama su prijavljena gradilišta i u tijeku su radovi. Projektna dokumentacija za šestu dozvolu je u izradu te ćemo ubrzo predati zahtjev i za šestu. Sastavni dio projekta su pretovarne stanice u Karlovcu, Ogulinu, Otočcu i Slunju. Karlovac smo danas prijavili na tehnički pregled te ubrzo očekujemo i uporabnu dozvolu, istaknula je direktorica Centra za gospodarenje otpadom KODOS, Marija Tufeković. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Županica Martina Furdek Hajdin naglasila je da je unatoč svim problemima gradilište sada u punom zamahu te se završetak radova očekuje u svibnju 2026. godine, kako bi novi sustav zbrinjavanja otpadom na području naše i susjednih županija bio suvremen i da štiti okoliš.

- Svo postrojenje radi se po zahtjevima struke i građani mogu biti mirni s razvojem ovog projekta. Ovaj sustav veže se i na našu disciplinu odvajanja otpada pa i sami možemo pomoći u zbrinjavanju otpada.


Ministrica Vučković je izrazila zadovoljstvo izvedbom cijelokupnog projekta i zahvalila se županici Martini Furdek Hajdin, direktorici Mariji Tufeković i gradonačelniku i saborskom zastupniku Damiru Mandiću na njihovom osobnom angažmanu u svima projektima, ali osobito onima koji se odnose na gospodarenje otpadom i komunalnu infrastrukturu. 

- Iskazujem jasnu i čvrstu podršku Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije u cilju što brže realizacije ovih vrijednih projekata. Radovi po svim etapama teku predviđenom dinamikom, a očekujem da će suvremeni centar za gospodarenje otpadom Babina Gora biti u potpunosti dovršen u dogovorenom roku 2026. Kako bi se realizacija projekta neometano odvila Vlada Republike Hrvatske je osigurala i dodatnih 10 milijuna eura dok se ne ugovori financiranje u okviru novog operativnog programa, naglasila je ministrica Marija Vučković. 

Obilasku radova nazočili su saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Karlovca Damir Mandić i ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Aljoša Duplić te predstavnici izvođača radova tvrtke Hering d.d. 

Izdvojeno


Reci što misliš!