AKTUALNO / VIJESTI

SANACIJA HE LEŠĆE

HEP gradi novu elektranu nizvodno od Lešća - mini HE Globornica uopće neće biti mala, stvorit će jezero na Dobri duljine 4,3 km i površine 57 ha

HEP gradi novu elektranu nizvodno od Lešća - mini HE Globornica uopće neće biti mala, stvorit će jezero na Dobri duljine 4,3 km i površine 57 ha

Za novi objekt radit će se tehnička dokumentacija, a gradnja bi trebala trajati četiri godine

Nakon tendera koji je završio prije nekoliko dana HEP-Proizvodnja kao investitor morat će od pristiglih ponuda izabrati najbolju za izradu tehničke dokumentacije za gradnju MHE Globornice, ili duže - "Višenamjenskog objekta za poboljšanje vodnog režima uslijed rada HE Lešće na rijeci Donjoj Dobri nizvodno od HE Lešća, na području Općine Generalski Stol u Karlovačkoj županiji".

To ujedno znači da je gotovo sasvim sigurno da će HEP probleme koji je donijela HE Lešće nastojati riješiti izgradnjom nizvodne i manje MHE Globornica. Ona bi trebala "amortizirati" vodne valove iz HE Lešće.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No, ona uopće neće biti tako mala. Donosimo njezine tehničke karakteristike, ali i ostale detalje važne za njezinu izgradnju i kasnije funkcioniranje. Radi se o hidroelektrani snage 3,6 MW te bi ona bila izgrađena na najuzvodnijem dijelu dolinskog dijela toka rijeke Dobre, između Jarčeg Polja i toplica Lešće.

MHE Globomica sastoji se od akumulacijskog jezera (kompenzacijskog bazena), objekta proizvodnih jedinica, preljeva sa slapištem, nasute brane, platoa s upravljačkom zgradom, pristupnog puta i spoja s elektroenergetskom mrežom. Predviđeno trajanje radova izgradnje predmetnog zahvata je četiri godine.


Izgradnjom brane na pregradnom profilu na stac. km 30+690 rijeke Dobre uz realizaciju maksimalnog radnog vodostaja na koti 140.40 m n/m. stvorit će se akumulacijska jezero duljine oko 4,3 km, odnosno utjecaj ostvarenog uspora protezat će se do oko stac. km 34+990 uzvodno na rijeci Dobri te oko 2,7 km uzvodno od ušća na pritoku Globornica. Volumen jezera pri tom vodostaju iznosi približno 1.820.000 m3, a površina oko 57 ha.

Vodostaj u jezeru će oscilirati na satnoj razini s obzirom na ključnu ulogu jezeru u prihvaćanju vodnih valova visoko instalirane HE Lešće. Proizvodne jedinice MHE Globornica su Kaplan turbine. Planirane su dvije proizvodne jedinice koje mogu raditi s protokom od oko 8 do oko 40 m3/s (svaka), a pojedinačna instalirana snaga svake jedinice iznosi oko 1,8 MW.

Objekt proizvodnih jedinica (duljine oko 59,8 m i širine oko 23,2 m) planiran je kao armiranobetonska konstrukcija s plodom na koti 142,30 m n.m. Na plodi su predviđene pokrovne rešetke iznad otvora za ugradnju proizvodnih jedinica. Nizvodni gredni zatvarači nisu predviđeni jer je dno komore predviđene za ugradnju turbine iznad nizine donje vode te je moguć pregled proizvodne jedinice samo uz spuštene uzvodne gredne zatvarače.

Evakuacija velikih voda na brani vršit će se preko preljeva. Na brani su predviđena dva preljevna polja sa segmentnim zapornicama te temeljni ispust, ali će se preljev tako dimenzionirati kao da temeljni ispust (iz sigurnosnih razloga) ne sudjeluje pri evakuaciji velikih voda. Preljev je smješten na središnjem dijelu brane, dimenzioniran je na maksimalni protok 1000-godišnjeg povratnog razdoblja, a opremljen je segmentnom zapornicom.

Kod nailaska 1000-godišnjeg vodnog vala nizina vode u akumulaciji doseže kotu od oko 141,00 m n/m, a kod prolaza 1000-godišnjeg vodnog vala vodostaj u jezeru doseže kotu od oko 141,45 m n/m. Kruna preljeva je na koti 136,00 m n/m., a preljev se sastoji od dvaju preljevnih polja duljine 10 m. Desni rub preljeva gotovo se poklapa s desnim bokom korita rijeke, odnosno naslanja se na nasutu branu u desnom boku, a lijevi rub preljeva naslanja se na objekt proizvodnih jedinica. Stupovi preljeva (širine 3,0 m) koji ujedno nose i konstrukciju mosta u produžetku pristupne ceste s uzvodne su strane polukružno oblikovani kako bi se ostvarili povoljniji hidraulički uvjeti. Dno slapišta upušteno je za 7,30 m u odnosu na najdublji dio korita, na kotu 130,50 m n/m.

Utvrđeno je da odabrana dubina ukapanja slapišta, uz ostale geometrijske karakteristike, ne osigurava potopljenost vodnog skoka pa je na kraju slapišta projektiran prag visine 1,70 m. Duljina slapišta iznosi 33,0 m, a širina je određena širinom preljeva te iznosi 23,0 m. Bodni zidovi slapišta predviđeni su do kote 137,00 m n/m.. Nasuta brana se na desnom boku rijeke naslanja na desni bodni zid preljeva, a na lijevom na lijevi bodni zid objekta proizvodnih jedinica. Na lijevom boku na nasutu branu nizvodno se naslanja plato s upravljačkom zgradom.

Pristupna cesta duljine oko 240 m započinje od spoja s nerazvrstanom cestom u naselju Crno Kamanje na lijevoj obali Dobre, a završava na spoju s platoom. Cesta je duljine oko 240 m, širina kolnika je 5 m, a bankine sa svake strane ceste širine su 0,5 m. Interna prometnica unutar ograde postrojenja je širine 5 m te je formirano okretište i manipulativni prostor ispred svih ulaza u objekt. Kao završna obrada prometnice predviđen je asfalt do glavnog ulaza u objekt.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!