AKTUALNO / VIJESTI

O VELIKOM PROJEKTU

Tematska sjednica o Nazorovoj - Oporba: Projekt je u cjelini dobar, ali hoće li privatni investitor odraditi i ono u javnom interesu?

Tematska sjednica o Nazorovoj - Oporba: Projekt je u cjelini dobar, ali hoće li privatni investitor odraditi i ono u javnom interesu?

Oporbeni vijećnici pribojavaju se da će cijela priča stati na - neboderu.

U Kinu Edison održana je na inicijativu vijećnika Dimitrija Birača tematska sjednica o projektu uređenja Nazorove ulice i šireg prostora oko nje, odnosno jedne od glavnih gradskih osi. 

Na kraju teksta donosimo i video s današnje sjednice koji svi zainteresirani mogu pogledati što se tiče detaljnih razrada projekta i obrazloženja odabira pobjedničkog rada koji je, kako je kazala struka, kao rijetko kada odabran jednoglasno. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Oporbeni vijećnici isticali su tijekom ne preduge rasprave da im sam projekt nije sporan, štoviše izgleda im vrlo dobar pa i odličan za grad, no to ne znači da nema stvari koje treba propitivati. 

- Postavlja se pitanje pomirenja privatnog i javnog interesa, što često zna biti problematično. Odmah ću reći da mi je pobjednički projekt dobar, najveći dio krajolika je odlično uređen, ali problematično mi je to hoće li se to sve ostvariti ili ćemo doći u situaciju da će privatni investitor, kojeg danas ovdje nema što smatram pogrešnim, napraviti ono što je njemu bitno, a to je neboder, a ostalo će ostati zaboravljeno. Što se, pak, tiče nebodera, moram priznati da mi je čudno zašto baš 20 katova i mislim da je to možda previše, a neobično mi je da je 13 od 15 radova na natječaju išlo u korist investitoru, naglasio je Birač.


S njim se složio i nezavisni vijećnik Dražen Cukina koji je također rekao da je projekt odličan, ali da je predstavnica Udruženja hrvatskih arhitekata, Maja Furlan Zimmermann, u svom govoru rekla da će ako se ostvari samo 70% ovog projekta Karlovac dobiti izuzetno puno i riješiti svoje mnoge probleme.

- Ja se potpuno slažem s tim. Ali ne vjerujem da će se ostvariti 70%, bojim se da ćemo na kraju završiti samo na neboderu, kazao je Cukina, koji je dodao i da ga malo čudi tako velik broj novih stanova u cijelom projektu budući je poznata loša demografska situacija u Karlovcu i cijeloj Hrvatskoj, odnosno kontinuirano smanjenje broja stanovnika. 

U odgovoru, predstavnici tima koji je dobio prvu nagradu na natječaju kazali su da je problem demografije poznat svima, ali da istovremeno to ne znači da potrebe za stanovima nema, jer podaci također pokazuju da 40% stanovnika Hrvatske živi u prenapučenim kućanstvima. 

Problemi oko ostvarenja projekta, pak, prema gradskoj vlasti neće postojati, jer investitor cijelo vrijeme voljno surađuje u cijelom projektu, od raspisivanja samog natječaja do danas. I na tematskoj je sjednici trebao biti, no u posljednji trenutak je morao otkazati zbog neodgodive obiteljske situacije. 

Detaljnije o svemu svi zainteresirani mogu poslušati ovdje:

 

Izdvojeno


Reci što misliš!