VIJESTI / CRNA KRONIKA

PODIGNUTA PRIJAVA

Direktor iz Bosne i Hercegovine oštetio karlovačko trgovačko društvo za 150 tisuća eura! Zakinuo je i Republiku Hrvatsku za 84 tisuće

Direktor iz Bosne i Hercegovine oštetio karlovačko trgovačko društvo za 150 tisuća eura! Zakinuo je i Republiku Hrvatsku za 84 tisuće

Protiv njega je Županijskom državnom odvjetništvu u Karlovcu proslijeđeno Posebno izvješće kao dopuna kaznene prijave.

Zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta policijski službenici Policijske uprave karlovačke proveli su kriminalističko istraživanje nad 38-godišnjim državljaninom Bosne i Hercegovine.
 
Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je 38-godišnjak kao direktor trgovačkog društva iz Karlovca, a kojeg je zastupao pojedinačno i samostalno, neutvrđivanjem obveze poreza na dohodak od kapitala za razdoblje od 27. travnja 2021. godine do 31. prosinca 2022. godine s ciljem izbjegavanja plaćanja poreza na dohodak od kapitala te netočnim utvrđivanjem porezne osnovice za obračun obveze poreza na dobit odnosno nepodnošenjem prijave poreza na dobit za isto razdoblje s ciljem izbjegavanja plaćanja poreza, prouzročio štetu za državni proračun u iznosu od najmanje 84.235,93 eura.
 
Zatim, sumnjiči ga se da je u razdoblju od 27. travnja 2021. do 31. prosinca 2022. godine podizao gotovinu s kunskog računa trgovačkog društva, obavljao plaćanja karticom trgovačkog društva te s deviznog poslovnog računa trgovačkog društva izvršavao privatna plaćanja, bez vjerodostojne dokumentacije, čime je oštetio trgovačko društvo u ukupnom iznosu od najmanje 150.934,08 eura/1.137.212,84 kuna, a za koji iznos je sebi pribavio protupravnu imovinsku korist.
 
Bosansko-hercegovačkog državljanina se također sumnjiči da je suprotno odredbama Zakona o trgovačkim društvima, kao odgovorna osoba trgovačkog društva propustio u roku od tri tjedna, 23. prosinca 2022. godine, nakon što je isto trgovačko društvo postalo nesposobno za plaćanje, prema odredbama Stečajnog zakona zatražiti pokretanje stečajnog postupka, iako je znao da je poslovni račun navedenog trgovačkog društva u neprekidnoj blokadi od 4. listopada 2022. godine te da je 2. prosinca 2022. godine protekao rok od 60 dana neprekidne blokade računa, čime je isto trgovačko društvo postalo nesposobno za plaćanje.
 
U razdoblju od 27. travnja 2021. godine do 31. prosinca 2022. godine 38-godišnjaka se sumnjiči da kao odgovorna osoba trgovačkog društva nije vodio poslovne knjige koje je prema odredbama Zakona o računovodstvu dužan voditi radi utvrđivanja podataka koji su od utjecaja na utvrđivanje poreznih obveza.
 
Zbog sumnje da je državljanin Bosne i Hercegovine počinio kaznena djela iz Kaznenog zakona Utaja poreza ili carine, Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju i Povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga te kazneno djelo Povreda dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje iz Zakona o trgovačkim društvima, protiv njega je Županijskom državnom odvjetništvu u Karlovcu proslijeđeno Posebno izvješće kao dopuna kaznene prijave.

Izdvojeno


Reci što misliš!