VIJESTI / KARLOVAC

Karlovac s partnerima u europskom projektu Zaštita i promocija kestena - Donijet će mu i revitalizaciju aleje

Karlovac s partnerima u europskom projektu Zaštita i promocija
kestena - Donijet će mu i revitalizaciju aleje
foto: www.pixabay.com

Izrada plana zaštite oštećenih stabala kestena, procjenjivanje održivog ekološkog i ekonomskog potencijala kestena u ciljanom području,razvoj GIS baze podataka, sadnja trajnih nasada kestena u Velikoj Kladuši, Bužimu i Vojniću u eksperimentalne svrhe revitalizacija aleje kestena u Karlovcu, procjena zdravstvenog stanja stabala u Karlovcu, edukcije, prezentacije, manifestacije, okrugli stolovi i konferencije... sve to s ciljem rješavanja problema bolesti kestenove ose šiškarice bit će učinjeno zahvaljujući prekograničnom projektu "Zaštita i promocija kestena".

Do kraja 2019. provodit će ga općine Velika Kladuša, Bužim i Vojnić, Poljoprivredni zavod Unsko-sanskog kantona, Grad Karlovac i Centar za šljivu i kesten RH, vrijedan je 589.558 eura - dio koji se odnosi na Karlovac 211.690 eura, a glavni mu je cilj povećati zaštitu i upravljanje rizikom kestenovih šuma u prekograničnom području Hrvatska – BiH kroz zajedničke aktivnosti i promociju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Bolest kestenove ose šiškarice u Hrvatskoj se relativno nedavno pojavila, a u posljednje dvije godine proširila i na BiH. Brzo se širi, posljedica je smanjenje prinosa i olakšavanje širenje drugih bolesti kestena, a može dovesti i do izumiranja staništa kestena. Ovaj projekt će doprinijeti njenom istraživanju i praćenju.

KAportal.hr

 

Izdvojeno


Reci što misliš!