VIJESTI / KARLOVAC

ČETVRTINA IH ZJAPI PRAZNO

Državne nekretnine d.o.o. u Karlovcu: Upravljaju s 286 jedinica u državnom vlasništvu, a interes poduzetnika za zakup skoro pa ne postoji

Državne nekretnine d.o.o. u Karlovcu: Upravljaju s 286 jedinica u državnom vlasništvu, a interes poduzetnika za zakup skoro pa ne postoji
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Posljednji natječaj za zakup prostora bio je krajem listopada prošle godine, sljedeći se planira početkom ožujka.

Na području grada Karlovca trenutno 58 nekretnina u vlasništvu države zjapi prazno, barem onih kojima upravlja trgovačko društvo Državne nekretnine d.o.o. Naime, kako pojašnjavaju za KAportal, Društvo ne upravlja svim državnim nekretninama na području grada. 

- Na temelju Ugovora o poslovno - tehničkoj suradnji sklopljenim s Ministarstvom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine upravljamo s onim dijelom nekretnina (stanova i poslovnih prostora) u vlasništvu Republike Hrvatske koji su na Društvo preneseni na upravljanje. Imovinom RH na području Grada Karlovca, osim Društva, upravljaju i druga državna tijela. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ukupno u gradu Karlovcu upravljaju s 286 nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske, od toga 240 stanova i 46 poslovnih prostora. Trenutno u funkciji nije 58 nekretnina, i to 38 stanova i 20 poslovnih prostora. 

No, odluka o daljnjem raspolaganju tim nekretninama, bilo da je riječ o najmu/zakupu, prodaji, prijenosu na jedinice lokalne samouprave i druga državna tijela u rukama je Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.  

Inače, iz Društva napominju kako su poslovni prostori iz njihovog portfelja koji se nalaze u Karlovcu nekoliko puta do sada bili predmetom natječaja za zakup. Posljednji je bio krajem listopada prošle godine, sljedeći se planira početkom ožujka. Isto tako iz Društva poručuju sljedeće:

- U gradu Karlovcu ne bilježimo veći interes stoga poduzetnike zainteresirane za zakup državnog prostora pozivamo i na iskaz interesa Društvu putem stranice za iskaz interesa za objavljene prostore ili putem e-maila [email protected] za eventualne ostale prostore.  

Što se tiče sanaciju oštećenja nekretnina od potresa, iz Državnih nekretnina poručuju kako ne vode obnovu niti je Društvo osnovano za izvođenje obnove nakon potresa. Ono nastupa tek u ulozi jednog od suvlasnika u višestambenim zgradama ili u zanemarivom broju predstavnik suvlasnika gdje ima 100% vlasništva, u kojima se nalaze jedinice, odnosno poslovni prostori i stanovi za koje je Društvo jednostavno rečeno najmodavac, zakupodavac.  

- Sukladno Zakonu o obnovi, upravitelji zgrada i predstavnici suvlasnika ovlašteni su za poduzimanje radnji, a Društvo kontinuirano komunicira s predstavnicima suvlasnika i upraviteljima zgrada u svrhu izdavanja potrebnih suglasnosti radi pokretanja i provođenja postupaka obnove zgrada, poručuju.  

Izdvojeno


Reci što misliš!