VIJESTI / KARLOVAC

KOMPLETNI MAKEOVER

Počela obnova još jedne vrijedne povijesne zgrade u Zvijezdi! Kamod će biti dom konzervatora, ali i imati niz popularnih sadržaja otvorenih za građane

Počela obnova još jedne vrijedne povijesne zgrade u Zvijezdi! Kamod će biti dom konzervatora, ali i imati niz popularnih sadržaja otvorenih za građane

Krilo prema Banjavčićevoj ulici, dodaje, gdje je prije bio tvornički pogon pretvorit će se u galerijski prostor, a koja će biti tema to će se još odlučiti.

Krenuo je projekt pretvaranja još jedne povijesne zgrade u karlovačkoj Zvijezdi u reprezentativan prostor koji će imati višestruku namjenu. 

Naime, konstrukcijska obnova vrijenda 2,2 milijuna eura financirana je iz Fonda solidarnosti, no još i prije potresa ishođena je građevinska dozvola i sva potrebna dokumentacija da bi Kamod postao novi dom Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, a kako smo danas doznali na tiskovnoj konferenciji, i imao druge sadržaje otvorene za građane Karlovca. - Prošle godine je iz sredstva Ministarstva kulture i medija kroz hitne mjere zamijenjen dio krovišta, a kroz ovu konstruktivnu obnovu zamijenit će se potpuno krovište, cijela fasada koja će biti ojačana mrežicama. Ojačat će se temelji, izvesti nove betonske ploče iznad prizemlja i kata, te sanirati sve pukotine. Također bit će uklonjeni oštećeni dimnjaci koji se nalaze u potkrovlju, kazala je pročelnica gradskog Upravnog odjela za gradnju i zaštitu okoliša Ana Hranilović Trubić. Dodala je da kao i za sve objekte čija se obnova financira iz ovog fonda, rok za aktivnosti i radove je kraj lipnja ove godine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Za zgradu Kamoda je još 2020. godine, dakle prije potresa ishođena građevinska dozvola i tada je napravljen plan što bi ovaj kompleks trebao sadržavati. U prvom redu to su prostorije za Konzervatorski odjel koji će biti smješten u sjeveroistočnom krilu i koji će zadovoljiti sve naše potrebe, od ureda, sobe za sastanke, knjižnice, arhive, prostorije za arheološke nalaze kao i laboratorij, a možda i manju restauratorsku radionicu, rekla je pročelnica Konzervatorskog odjela u Karlovcu Sonja Kočevar.

Krilo prema Banjavčićevoj ulici, dodaje, gdje je prije bio tvornički pogon pretvorit će se u galerijski prostor, a koja će biti tema to će se još odlučiti.

- Postoji i treće krilo prema Trgu bana Jelačića gdje će u prizemlju biti jedna multifunkcionalna dvorana i manji ugostiteljski sadržaj i ono što je najvažnije, kompleks s otvorenim dvorištem bit će povezan s otvorenim trijemom prema Trgu, ali i na ovu zapadnu stranu preko ulaznog prostora u galeriju s Banjavčićevom. Nadamo se da će zaživjeti kao jedno lijepo dvorište koje bi se koristilo u javne namjene. Naš odjel bi u njemu formirao i svojevrsni lapidarij, od profilacija skultpure koje nemaju toliku vrijednost za muzej, a opet su takvi da ih vrijedi sačuvati i prezentirati, objasnila je pročelnica.

Kad zgrada Kamoda dobije toliko potreban makeover, po planu će dio Ministarstvo kulture prenijeti u vlasništvo Grada Karlovca.  Gradonačelnik Damir Mandić je rekao da je ovo, osim svih radova koji su u tijeku, jedan odličan primjer suradnje Minsitarstva, Konzervatorskog odjela i gradske uprave. 

- Dogovorit ćemo s njima i sigurno će jedan dio prijeći u vlasništvo Grada. Mi imamo isto razne ideje, ali nadam se da će ovaj prostor biti atraktivan ne samo za nas nego i sve građane Karlovca, rekao je Mandić dodavši da će ovo postati još jedna reprezentativna lokacija u gradu. 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!