VIJESTI / KARLOVAC

MUKE PO PARKINGU

Grad Karlovac u dvije godine izgradio 264 parkirna mjesta, no i dalje ih kronično nedostaje: Kritično u centru i Zvijezdi, trebat će graditi javne garaže

Grad Karlovac u dvije godine izgradio 264 parkirna mjesta, no i dalje ih kronično nedostaje: Kritično u centru i Zvijezdi, trebat će graditi javne garaže
foto ilustracija - arhiva KAportala

S druge strane, u Tuškanovoj i Ulici Izidora Kršnjavog je pravi parkirni krkljanac, a u poslijepodnevnim satima stanarima je gotovo nemoguće pronaći parkirno mjesto.

Kad s prvim danom 2024. godine Grad Karlovac pod direktno upravljanje preuzme djelatnost parking i pauk službe, očekivanja građana će biti još veća i za povećanje parkirnih mjesta kojih u nekim gradskim četvrtima kronično nedostaje.

Parkirališta se grade, no je li ta dinamika dovoljna ostaje upitno, posebno u centru grada gdje nema mjesta za širenje i stvar bi se trebala rješavati gradnjom podzemnih i nadzemnih garaža. S konačnim uređenjem stare gradske jezgre - Zvijezde, očekuje se da će ovaj zapušteni dio grada postati atraktivniji kako za poslovanje tako i za stanovanje, pa će gradska uprava morati osmisliti i bolje parkiranje. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ulaganja i planovi

Trenutno je situacija najkritičnija u području oko gradske tržnice, u "karlovačkom cityju" uz Trg Jurja Strossmayera i dijelu Mačekove ulice, dok je usko parkirno grlo i Nazorova ali i dijelovi Rakovca i Grabrika u Ulici Maksimilijana Vrhovca. Kako se zadnjih godina ulagalo u parkirališta, ali i što je u planu pitali smo u gradskom magistratu.


- U samo posljednje dvije godine uređena su parkirališta u Naselju Marka Marulića, kod Sportske dvorane na Rakovcu, Zvonimirovoj i okoliš u Smičiklasovoj ulici, s ukupno 264 parkirališna mjesta, u što je uloženo nešto manje od 2 milijuna eura, rečeno nam je u Gradu.

Radi s, naime, o sad već čuvenom parkiralištu kod Teslinog centra koje je moderno i lijepo, ali koštalo je čak devet milijuna kuna za svega 56 parkirnih mjesta. Tamo je parking besplatan, dobro se uklopio uz rakovački "makeover" ali opet je dislociran od stambenih zgrada pa ga stanari uglavnom niti ne koriste. S druge strane, u Tuškanovoj i Ulici Izidora Kršnjavog je pravi parkirni krkljanac, a u poslijepodnevnim satima stanarima je gotovo nemoguće pronaći parkirno mjesto. Parkirališni kaos je i ispod nadvožnjaka "brze ceste" na Rakovcu gdje neki ostavljaju i automobile bez registracija, a komunalni redari pak tu ne mogu ništa jer ta površina nije gradska već od Hrvatskih cesta.

Kritično u centru

- Grad ima izrađenu projektnu dokumentaciju za sljedeća parkirališta - kod izvorišta Gornje Mekušje, kod Starog grada Dubovca, uređenje okoliša u Ulici Pere Filipca, parkiralište groblja Velika Švarča i uređenje okoliša u Tuškanovoj ulici, rečeno nam je u odgovoru na naš upit bez preciziranja znači li "uređenje okoliša" i proširenje postojećih parkirnih mjesta. 

Problemi s parkingom u centru grada trebali bi se rješavati gradnjom javnih garaža. Uz izradu Urbanističkog plana Nazorova i središnje "gradske osi" planiraju se gradnje javnih garaža uz budući stambeno - poslovni centar, dok je u natječaju za aktualnih arhitektonski natječaj uklopljeno, kako se navodi i "uređenje trga uz tržnicu i javne garaže u Sarajevskoj". 

Izdvojeno


Reci što misliš!